Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Patternul de umiditate

Excesul de umiditate

          Excesul de umiditate, sau excesul de umiditate in tesuturi, reprezinta o cantitate de lichide in anumite zone ale corpului peste cea normala. Responsabil pentru patternul de umiditate, este o patologie a Splinei.    

         Splina, este responsabila cu transportul lichidelor in organism, fiind “pompa” sistemului limfatic in organism. Rolul vaselor limfatice este in principal acela de a colecta lichidele ce provin din vasele capilare in timpul schimburilor de nutrienti si pe care le dreneaza inapoi in sistemul venos. De asemenea, incluse in acest lichid interstitial care se varsa in capilarele limfatice sunt si agenti patogeni, celule ale sistemului limfocitar, produse de secretie celulara si resturi celulare. Grasimile absorbite la nivelul intestinului subtire sunt prelucrate, apoi impreuna cu componente ale lichidului interstitial ajung in capilarele limfatice. Deci sistemul limfatic este de fapt o cale importanta de transport al grasimilor in organism. Lichidul limfatic este limpede si incolor si se numeste Limfa. Vasele limfatice au o pondere de prezenta in aproape tot organismul, exceptie facand creierul, maduva osoasa si tesuturile avasculare (epiteliul si cartilajul). Sistemul limfatic este strans legat de sistemul circular si sistemul imun al organismului, mai ales prin ganglioni limfatici, care au rol de filtrare si distrugere al bacteriilor, virusilor sau altor tipuri de celule (in cazul bolilor maligne, ganglioni limfatici pot fi invadati de celule metastazice).            

            MTC (Medicina Traditional Chineza) a emis ipoteza comform careia excesul de umiditate este datorat deficitului de energie al Splinei, Splina care prin intermediul energiei transporta lichidele in organism. Astfel in cazul aparitiei unui deficit energetic al Splinei, nu mai este energie suficienta necesara transportului lichidelor, iar acestea stagneaza (baltesc) in anumite zone, producandu-se o acumulare de lichide.           

        Dar foarte important de semnalat este faptul ca Splina este foarte sensibila la modul de viata din punct de vedere al nutritiei si al somnului, cuvantul chee al Splinei fiind -Regularitate-, asta insemnand ca trebuie sa avem mese regulate, trei mese pe zi la ora fixa. Dar bineanteles si somnul (si aici vorbim de somnul de noapte, aprox. 8 ore, normal fiind sa dormim cu cel putin o ora inainte de miezul noptii) are un rol important in functionarea optima a Splinei. Trebuie stiut ca aproximativ 60% din patologi au ca precursor o patologie a Splinei sau a Ficatului si cam 85% din oameni au un exces de umiditate in organism. In cazul unei dereglari energetice a Splinei, lichidele care incep sa balteasca sunt percepute de organism ca un “intrus” , iar acesta ca reactie fiziologica normala tinde sa le stocheze cat mai spre eteriorul organismului, respectiv in tesuturile subcutanate. In faza avansata, se transforma intr-un pattern de flegma (suna urat, dar asa se numeste), care are forma granulata (celulita). Patternul de umiditate sau flegma poate insa afecta si organele interne, putand ajunge in cazuri avansate chiar si la cap. Datorita faptului ca suntem sub efectul permanent al gravitatiei si faptului ca lichidele sunt grele, patternul de umiditate apare in majoritatea cazurilor de la zona pelvina in jos, umflarea gleznelor (pufoase) si a picioarelor fiind un semn distinct al acestei patologii.           

           In cazul umiditatii cronice apar semne de oboseala acuta si foarte pregnanta dimineata (maximul energetic al Splinei este 9-11am, iar al Stomacului este 7-9am). Am dat si Stomacul pentru ca in MTC, cand vorbim de Splina vorbim si de Stomac si invers, ambele organe fiind strans legate functional si patologic. Mai apare meteosensibilitate (acutizarea starii de rau in conditii meteo extreme – dureri articulare, apatie ridicata, oboseala accentuata, etc). Se vor accentua si simptomele in zonele afectate mecanic (operatii, fracturi, luxatii, etc), pentru ca orice trauma fizica poate duce la o disturbare a drenarii lichidelor in zona afectata, aceasta ducand la un exces de umiditate in zona.Ca si simptomatica mai apare lipsa apetitului dimineata, pofta de dulce crescuta, greutate pe frunte care se lasa pe ochi, dificultati de concentrare.          

         Lipsa apetitului dimineata apare datorita faptului ca peretele stomacului este cel mai bogat in vase limfatice, iar zona fiind baltita de lichide, ne da falsa senzatie de satietate (in peretele stomacului exista niste “senzori” organici care in momentul in care stomacul este plin si se intinde actioneaza asupra acestora, care la randul lor trimit un impuls catre creier, astfel declansandu-se senzatia de satietate).         

         Ca si influenta a umiditatii pe zone ale corpului, avem :

-Zona genitala : secretii vascoase la nivel genital (in caz de umiditate-frig secretia este alba, iar in caz de umiditate-caldura secretia este alb-galbuie pana la maronie, in functie de avansarea patologiei). Candida, chisturile ovariene, fibroame sau infundrea trompelor este tot o forma de umiditate, putand determina infertilitatea.

-Zona abdominala : bila lenesa, dischinezie biliara, colici biliari

-Zona toracala : afectarea plamanilor care se manifesta prin respitatie greoaie, tuse, tuse cu expectoratii (aceasta fiind mai mult o componenta de flegma in plamani) sau pleurezie (invazie de apa in plamani)              

De retinut faptul ca colesterolul crescut este tot o forma de flegma in organism.            

        Ca si tratament in acopunctura se dreneaza cu electroacopunctura sau manual,  punctele :

Sp9 (cel mai important punct pentru drenarea umiditatii din tot corpul),

Ren9 ( la fel ca Sp9, actiune de drenare a umiditatii indiferent de zona),

Ren 3 (umiditate in special in zona Vezica Urinara),

Ren5 si St28 (abdomenul inferior),

Ren11 si St22 (abdomenul superior),

Ren17 (piept),

St8 (flegma la cap),

Bl22, Bl28, Lu7.  

Lu1, Lu5 si St40 (cele mai importante puncte in caz de flegma) la care mai adaugam Kid3, Kid7 si Bl23.              

Drenarea prin actionarea punctelor se face incepand de la 3-4 puncte specifice zonelor care ne intereseaza, si adaugand puncte in functie de cat de avansata este patologia. La fel si timpul de actionare al acelor pleaca de la 25-30min chiar pana la 60 min, in functie de patologie. La sfarsitul sedintei, trebuie tonifiat Sp6, St36 (tonifiem Splina si Stomacul) si stimulat Kid3 si Bl62 (stimulam de fapt evacuarea lichidelor din organism prin Rinichi si Vezica Urinara)              

        Cea mai mare greseala a celor care vor sa slabeasca este de a se infometa sau de a manca salate si cruditati dimineata. Gresit. Infometarea inseamna un program nutritional haotic (mancam atunci cand nu mai putem de foame), iar cruditatile sunt preponderent Yin (reci energetic). Splina este un organ Yang (cald) fiind dependenta functional de energia Yang, care in cazul unui deficit energetic, este mentinuta patologia sau chiar acutizata prin consumul de alimente reci termic si energetic. Pofta crescuta de dulce fiind un martor important de depistare a deficitului de energie al Splinei. Veti vedea ca ajungeti sa slabiti mancand absolut normal, dar la ore fixe si cantitativ de bun simt.             

      Un factor important in declansarea patologiei Splinei este si sedentarismul, deoarece muschii actioneaza direct asupra Splinei (in MTC, muschii sunt responsabilitatea Splinei).               Deci si patternul de umiditate, ca si oricare alta patologie, tine foarte mult de echilibrul pe care ni-l creem si mentinem in viata (alimentatie, odihna, miscare, poluare sau expunerea la stres)

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.