Afectiuni ale aparatului respirator, pneumonii
Afectiuni virale ale aparatului respirator, raceli, gripe, pneumonie :
Pentru tratarea afectiunilor aparatului respirator, care sunt tot mai frecvente in ultima vreme, incerc sa va dau cateva sfaturi utile in tratarea acestor afectiuni, care pot avea o evolutie foarte neplacuta. Sfatul meu este, ca in cazul in care boala escaladeaza rapid sa consultati un medic de specialitate, tratamentele prezentate mai jos fiind complementare tratamentului alopat prescris de catre medic.
1. Efect antiinflamator : 2 parti Captalan, cate o parte Busuioc, Ciubotica Cucului, Isop, Tapasnic. Se amesteca intr-un bol de sticla, iar din amestecul de plante rezultat se pune o lingura la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 min si se lasa la racit. Se indulceste cu miere si se consuma 2-3 cani/zi.
2. Efect espectorant, cand evolutia este cu secretii : Cimbrisor, Iarba Mare, Busuioc, Ciubotica Cucului, Tapasnic. Se amesteca in parti egale se face infuzie ca mai sus si se consuma 2-3 cani/zi.
3. Cand evolutia este cu febra, se consuma macerat la rece (4 ore, o lingura de pulbere in 250 ml apa) oricare dintre plantele : Radacina de Brusture, Soc, Scoarta de Salcie
4. Cand evolutia este cu tuse uscata, se consuma macerat la rece din amestecul in parti egale a plantelor : Radacina de Brusture, Radacina Nalba Mare, Seminte de Fenicul, Seminte de Anason.
In plus se administreaza sublingual o lingurita rasa de pulbere de Lumanarica de 3 ori/zi, care are o actiune buna in curatarea de mucus a aparatului respirator si digestiv.
Fructele ideale in aceste afectiuni sunt : perele, kivi si ananasul. Foarte benefice sunt si caisele (proaspete in sezon si uscate in restul anului), care au rol de protectie a plamanilor.
Este foarte indicat consumul de supa de pui (dar numai zeama, fara carne), supa de radacinoase pasate (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel) usor sarate si calde.
Se consuma Ceaiul Tibetan : se pune o lingurita de Scortisoara la o ceasca de apa fierbinte cu ½ lingurita de unt, optional se poate adauga si un praf de sare. Se bea cu paiul, pentru ca untul sa stea la suprafata (este gretos).
In cazul in care se ia antibiotic, este obligatoriu administrarea de probiotice si a minim 2 l de apa/zi.
Statul si somnul se vor face in locuri calde, invelit cu paturi pufoase si colorate, lucru care contribuie la echilibrare si vindecare.
Observatie : este de retinut faptul ca, in MTC (Medicina Traditional Chineza) corespondentul emotional al Plamanului este tristetea sau durerea, precum si grijile excesive care pot duce la un deficit energetic al plamanilor, destabilizandu-I si astfel facandu-I foarte vulnerabili la boala. Axa de influenta este din ambele directii, astfel daca suntem sub presiunea unuia dintre sentimentele mai sus prezentate vom fi predispusi la afectiuni ale plamanilor, dar si o afectiune a Plamainilor va produce o stare emotionala specifica.