Planul nutritional al grupei sanguine O1
Planul nutritional al grupei sanguine “O1”
(Vanatorul)
Caracteristici generale :
- consummator de carne (Vanator)
- tract digestiv puternic
- sistem imunitar hiperactiv
- se adapteaza greu la schimbarile dietetice si ale mediului inconjurator
- rezistenta la stres o optine cel mai bine prin activitate fizica intensa
- are nevoie de un metabolism eficient pentru a mentine greutatea optima si energia necesara.
· Factorul principal de crestere in greutate pentru persoanele cu grupa sanguine “O1” este glutenul, care se gaseste in toate produsele de panificatie, lectina din gluten inhiband metabolizarea insulinei. Un alt factor care influenteaza cresterea in greutate este consumul anumitor tipuri de fasole si legume care contin lectine ce se depun in tesuturile musculare, facandu-le mai alkaline si mai putin “incarcate” pentru activitatea fizica. Al 3-lea factor care influenteaza cresterea in greutate (al celor cu grupa sanguine “O1) este tendinta de a prezenta nivel scazut al hormonilor tiroidieni (hipotiroidism), prin productia insuficienta de iod a glandelor.
Lista alimentelor :
1. Carne :
- benefice : vita, bivol, miel, oaie, vitel, caprioara, inima, ficat
- neutre : pui, rata, potarniche, fazan, iepure, curcan, prepelita
- de evitat ; costita, porc, gasca, sunca
2. Fructe de mare : toate sunt benefice pentru grupa sanguine “01”
3. Peste :
- benefice : cod, hering, macrou, stiuca, somon, pastrav, scrumbie, calcan, sturion, biban dungat, galben sau alb, peste cu carne alba
- neutre : ansoa, mourn alb, biban, crap, platica, midii, stiuca, rechin
- de evitat : barracuda, somn, caviar, hering (in saramura), somon afumat, caracatita
4. Branzeturi :
- benefice : nu exista
- neutre : unt, branza feta, branza de capra, mozzarella, branza de soia, lapte de soia
- de evitat : blue cheese, lapte batut, camembert, cazeina, branza de vaci, branza topita, lapte de capra, branza telemea, branza de capra, kefir, parmezam, ricotta, zer, lapte integral, iaurt (toate tipurile)
5. Uleiuri si grasimi :
- benefice : ulei de in, ulei de masline
- neutre : ulei de canola, ulei din ficat de cod, ulei de susan, ulei de floarea soarelui
- de evitat : ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran
6. Nuci si seminte :
- benefice : seminte de dovleac, nuci
- neutre : migdale, unt de migdale, castane, alune, nuci americane, macadamia, nuci pecan, unt de susan, seminte de susan, unt de floaea soarelui, seminte de floarea soarelui
- de evitat : nuci braziliene, acaju, litchi, arahide, unt de arahide, fistic, seminte de mac
7. Cereale :
- benefice : nu exista
- neutre : fasole (verde, albe, boabe, rosie), mazare (verde, pastai), ora, hrisca, crema de orez, mei expandat, tarate de orez, orez expandat, faina de orz, hrisca, paste fainoase din anghinare, orez (brun, alb, salbatic), faina de orez, faina de secara, faina de secara alba
- de evitat : fasole aramie, fasole mare, linte de casa, linte verde, linte rosie, fulgi de porumb, faina de porumb (malai), grau, faina de cartofi, tarate de ovaz, faina de ovaz, cereal combinate, grau macinat, tarate de grau, germeni de grau, faina de grau, faina de cus-cus, faina cu gluten, faina de grau germinat, faina de ovaz, taitei, paste fainoase de gris, faina graham, faina alba, faina de grau integral
8. Produse de panificatie :
- benefice : nu exista
- neutre : paine neagra de orez, paine fara gluten, lipie, mei, prajituri de orez, paine de secara 100%, fulgi de secara, paine din faina de soia, paine de secara alba
- de evitat : covrigi din grau, briose din porumb, grau arnaut, piane hiperproteica, piane poli-cerealiera, paine de grau germinat, produse din tarate de grau, paine din grau integral
9. Legume :
- benefice : anghinare (domestica, de Ierusalim), Frunze de sfecla, cicoare, papadie, usturoi, hrean, brocolii, guile, laptuca, ceapa rosie, ceapa spaniola, nap, alge marine, ceapa galbena, patrunjel, pastrnac, ardei rosi, cartofi dulci, dovleac, spanac, sfecla, ridichii
- neutre : sparanghel, muguri de bambus, sfecla, chimen, morcovi, telina, coriandru, castravete, marar, andive, chimen dulce, ghimbir, laptuci, fasole lima, ciuperci, masline verzi, ceapa verde, ardei verde, ardei galben, nap, praz, dovlecel (foarte timpuriu), tofu, rosii, castanet de apa, zucchini
- de evitat : avocado, varza (chinezeasca, rosie, alba), conopida, porumb (alb, galben), vinete, ciuperci domestice, mustar, masline (negre, grecesti, spaniole), cartofi (rosi, albi), muguri de lucerne, varza de bruxelles
10. Fructe si sucuri din fructe :
- benefice : smochine uscate, smochine proaspete, prune (negre, verzi, rosi, uscate)
- neutre : mere, caise, banana, affine, cirese, merisor, stafide (negre, rosi), curmale rosi, agrise, greapefruit, struguri (negri, verzi, rosi), guave, kivi, lamai, mango, pepene (toate tipurile), nectarine, papaya, piersici, pere, curmale, ananas, rodi, stafide, zmeura
- de evitat : mure, nuca de cocos, pepene cantalup, portocale, rubarba, mandarine, capsuni
11. Mirodenii si condimente :
- benefice : roscova, curry, varec, patrunjel, ardei rosu, sofran de india
- neutre : agar, cuisoare, extract de migdale, anason, busuioc, dafin, nucsoara, arpagic, ciocolata, coriandru, chimion, marar, usturoi, miere, rean, menta, mustar (uscat), piper boabe, boia de ardei, rozmarin, salvie, sare, cimbru, sos de soia, zahar brun si alb, tarhon, ardei iute
- de evitat : capere, scortisoara, vanilie, amidon de porumb, sirop de porumb, nucsoara, piper alb si negru macinat, otet de cedru sau de mere, otet balsamic, otet de vin rosu, otet alb
12. Ceaiuri de plante :
- benefice : ardei rosu, studenita, papadie, ghimbir, hamei, tei, dude, patrunjel, menta, macese, ulm
- neutre : paducel, voronic, radacina de lemn dulce, lumanarica, frunza de zmeura, salvie, gura lupului, menta, thimian, valeriana, verbena, mestacan alb, coaja de stejar alb, coada soricelului
- de evitat : lucerne, aloe, brusture, piciorul manzului, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, trifoi rosu, rubarba, iarba sfantului Ioan, traista ciobanului, frunza de capsun, stevie galbena
13. Bauturi :
- benefice : sifon
- neutre : bere, ceai verde, vin (rosu, alb)
- de evitat : cafea (normal si decofeinizata), bauturi distillate, ceai negru, bauturi carbogazoase (cola, pepsi, Fanta, sprite, etc), sifon dietetic
Cei cu grupa sanguine O1, trebuie sa faca exercitiu fizic zilnic, efort fizic de tip intens, organismal fiind unul conceput si programat genetic pentru exercitiu fizic de anduranta (acestia poarta o memorie genetica de rezistenta, putere, indrazneala, intuitie si optimism inascut). Lipsa exercitiului fizic va duce inevitabil la dereglari metabolice si supraponderalitate, alterand astfel echilibrul fiziologic al organismului, ceea ce va duce la aparitia afectiunilor (bolilor). Acestora, le este indicate munca activa, nu cea statica (de birou), iar in cazul in care au o munca statica, cu atat mai mult trebuie sa se motiveze pentru a afectua exercitiu fizic zilnic.