Planul nutritional al grupei sanguine A2
Planul nutritional al grupei sanguine A2
(Cultivatorul)
Generalitati :
- primul vegetarian
- culege ceea ce sadeste
- tract digestive sensibil
- system imunitar tolerant
- se adapteaza bine la conditiile de dieta si mediul inconjurator
- raspunde cel mai bine la stres prin actiunile de calmare
- ii este indicate o dieta agrara pentru a se mentine in parametrii fiziologici optimi
Cei cu grupa sanguine A2, au o viata sanatoasa daca adopta o dieta vegetarian, fiind foarte important sa consume alimente cat mai proaspete si cat mai natural (organice). Acest lucru este foarte important si din prisma faptului ca, persoanele cu drupe sanguine A2, au o predispozitie genetica la afectiuni cardiac si diabet, boli care reprezinta factorii de risc cei mai importanti ai lor.
In cazul persoanelor supraponderale, adoptarea unei diete vegetariene va da rezultate spectaculos de repede in scaderea in greutate, fata de toate celelalte grupe sanguine.
Grupa sanguine A2 (“cultivatori”) este exact opusul din punct de vedere metabolic, al grupei sanguine O1 (care este o grupa de carnivori – “vanatori”). Majoritatea persoanelor cu grupa sanguine A2 prezinta un surplus insemnat de tesut adipos, fiind predispose la retentia hidrica mai mult decat ceilalti, datorita sistemului lor digestive care prelucreaza mai greu alimentele grele, in final depozitand proteina animal sub forma de grasimi. Acest lucru este explicabil si prin prezenta unui continut de acid gastric redus.
Produsele lactate sunt si ele greu tolerate de cei cu grupa sanguine A2, proces metabolic care duce la reactii insulinice, produsele lactate fiind foarte bogate in grasimi saturate, grasimi care consummate in exces duc la afectiuni cardio-vasculare, obezitate si diabet.
Alimente care favorizeaza cresterea in greutate :
- carne : este slab digerata, se depoziteaza sub forma de grasimi, creste nivelul toxinelor digestive
- produse lactate : inhiba metabolismul nutritiv
- grau : consumul in exces al produselor din grau inhiba eficienta insulinei
Alimente care favorizeaza scaderea in greutate :
- uleiuri vegetale : eficientizeaza procesul digestive, previne retentia de lichide
- soia : alimentele pe baza de soia, se metabolizeaza rapid eficientizand digestia, optimizeaza imunitatea
- legumele : maresc parametrii metabolici, eficientizeaza procesele digestive
- ananasul : eficientizeaza transformarea alimentelor in energie, mereste permeabilitatea intestinala
1. Carne :
- benefice : nu exista
- neutre : pui, gaina de tara, curcan
- de evitat : toate tipurile de mezeluri, carne toccata, vita, porc, rata, gasca, miel, oaie, vanat
2. Peste :
- benefice : crap, cod, macrou, stiuca, pastrav (marin si de apa dulce), somon, melci
- neutre : biban oceanic, stiuca, rechin, sturion, biban alb
- de evitat : ansua, barracuda, biban albastru, caviar, molusca, scoica, crab, raci, platica, hering, homar, midi, caracatita, scrumbie, creveti, calamari
3. Produse lactate si oua :
- oua maxim 2/saptamana
- benefice : branza de soia, lapte de soia
- neutre : branza feta, branza de capra, lapte de capra, kefir, mozzarella (cu continut scazut de grasimi), ricotta (cu continut scazut de grasimi), iaurt (normal, cu fructe)
- de evitat : branza telemea, blue cheese, unt, lapte batut, camembert, cazeina, branza cu smantana, inghetata, parmezam, zer, lapte integral
4. Uleiuri si grasimi :
- benefice : ulei de seminte de in, ulei de masline, ulei din seminte de dovleac
- neutre : ulei de canola, ulei de ficat de cod, ulei de floarea soarelui, ulei de susan
- de evitat : ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran, ulei de susan
5. Nuci si seminte :
- benefice : arahide, unt de arahide, seminte de dovleac
- neutre : unt de migdale, migdale, castane, alune, nuci americane, nuci macadamia, nuci pignola, seminte de mac, seminte de susan, nuci, seminte de floarea soarelui
- de evitat : nuci braziliene, nuci de mahon, fistic
6. Legume :
- benefice : fasole (neagra, verde), soia rosie, linte (domestica, verde, rosie), amaranth, hrisca, anghinare domestica, sfecla, broccoli, morcovi, cicoare, papadie, hrean, nap, laptuci, guile, praz, ceapa uscata, usturoi, patrunjel, dovleac, ridichi, spanac, tofu
- neutre : fasole uscata (alba, boabe late, saltareata), mazare (verde, pastai), orz, fulgi de porumb, faina de porumb, orez, orez expandat, mei, tarate de ovaz, faina de ovaz, secara alba, sparanghel, avocado, muguri de bambus, chimion, conopida, coriandru, porumb, castravete, andive, ferigi, ciuperci, alge, masline verzi, nap, arpagic, varza de bruxelles, dovlecel, castanet, zucchini
- de evitat : fasole (mare, aramie, rosie), grau, faina de cartofi, granola, germeni de grau, cereal combinate, grau decorticate, tarate de grau, varza (chinezeasca, rosie, alba), vinete, fasole lima, masline (negre, grecesti, spaniole), ardei (verzi, rosi, galbeni), cartofi, rosii
7. Cereale :
- benefice : hrisca, faina de ovaz, faina de orez, faina de secara, paste fainoase din anghinare
- neutre : faina de cus-cus, faina de orz, faina de grau, faina graham, faina de grau germinat, taitei de secara alba, basamati de orez, orez (brun, alb, salbatic)
- de evitat : faina alba, faina de grau integral, produse de panificatie derivate din acestea
8. Fructe (ar trebui consummate de 3 ori/zi) :
- benefice : caise, mure, affine, cirese, merisor, grapefruit, smochine (uscate, proaspete), lamai, ananas, prune (negre, verzi, rosi, uscate)
- neutre : mere, stafide, curmale, boabe de soc, agrise, struguri (negri, verzi, rosi), guava, kivi, capsuni, pepene (rosu, galben), piersici, pere, rodi, zmeura
- de evitat : banana, nuci de cocos, mango, portocale, papaya, rubarba, mandarine
9. Sucuri (indicat in fiecare dimineata sa se consume pe stomacul gol un pahar de apa cu sucul a jumatate de lamiae ) :
- benefice : suc de caise, morcovi, telina, cirese negre, grapefruit,
- neutre : mar, cidru de mar, castravete, struguri, merisor, suc din amestecul oricaror legume si fructe de mai sus, de la cele benefice si neutre
- de evitat : portocala, papaya, rosie
10. Mirodenii si condimente:
- benefice ; malt de orz, usturoi, ghimbir, sos de soia, tamari,
- neutre : agar, cuisoare, esenta de migdale, anason, busuioc, dafin, nucsoara, roscova, arpagic, ciocolata, scortisoara, coriandru, sirop de porumb, chimion, curry, marar, miere, hrean, sirop de artar, menta, mustar (uscat), nucsoara, oregano, patrunjel, rozmarin, sofran, salvie, sare, cimbru, zahar brun, tarhon, combru, vanilie, sofran, gem (din fructele premise), mustar,
- de evitat : gelatin, piper negru macinat, piper boabe,, boia de ardei, piper alb, otet de mere sau de cedru, otet balsamic, otet de vin, ketchup, maioneza, muraturi (dulci, picante)
11. Ceaiuri de plante :
- benefice : aloe, brusture, musetel, echinaceea, schinduf, ghimbir, ginseng, ceai verde, paducel, ciulin, macese, iarba sfantului Ioan, ulm, valeriana,
- neutre : podbal, papadie, soc, gentiana, hamei, voronic, radacina de lemn dulce, tei, dud, lumanarica, menta, frunza de zmeura, salvie, traista ciobanului, cimbru, patrunjel, verbena, mesteacan alb, Frunze de capsuni, gura lupului, coaja de stejar alb, coada soricelului
- de evitat : iarba matei, ardei rosu, matase de porumb, trifoi, rubarba, stevie galbena
12. Bauturi :
- benefice : cafea (normal, decofeinizata), ceai verde, vin rosu
- neutre : vin alb
- de evitat : bere, bauturi distillate, apa carbogazoasa, cola, pepsi, Fanta, sprite, etc, sifon dietetic, ceai negru
Pentru cei cu grupa sanguine A2 este indicat exercitiul fizic isotonic moderat : Tai Chi, Yoga, Golf, Inot, Ciclism (nu competitional), Dans, Streching. Exercitiile fizice de mai sus se vor efectua intr-un ritm alert, pentru a solicita muscularura si a tonifia sistemul cardio-vascular, dar nu in sesiuni epuizante. Sa nu uitam ca, exercitiul fizic facut fara a solicita musculature sau prea rar, este egal cu zero…