Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Tratarea Alergiilor

ALERGIILE

 

           “Alergia este o reactie anormala, disproportionata, exagerata si excesiva a sistemului imunitar al unui organism, fata de antigene exogene care sunt bine tolerate de subiectii normali. Alergia este o reactie de hipersensibilitate a unui organism, initiata prin mecanisme imunologice. Alergia (reactia) poate fi mediata prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar” (ro.wikipedia.org).

            Insa, din pacate, deseori suntem dependenti de alimente la care avem alergie. Reactiile la ele pot merge de la stari de oboseala inexplicabile, la buze umflate, mancarimi pe piele sau simptome si mai grave, care pot duce chiar la deces. Ce alimente consumati zilnic, care nu va fac bine? Este o intrebare buna, cu care puteti incepe, cand discutam despre alergiile alimentare. Alergiile alimentare pot sa apara la orice varsta, inclusiv in cazul unor alimente pe care le mancati fara probleme in trecut.

          Prin alimentatie echilibrata putem preveni sau chiar combate alergiile. De exemplu, pentru preperarea salatelor putem folosi arpagic (eu prefer fara seminte), kumquat (fruct tropical din familia citricelor cu gust fin, acrisor si coaja cu forme de solzi) pe care il tai in felii subtiri, fiind bogat in vitamin C. Asta ajuta flora intestinala si ofera uleiuri esentiale, iar arpagicul este un foarte bun protector. Alergenii alimentari sunt de obicei proteine partial digerate. La contactul dintre alimente si celulele mastocite ale tractului digestiv se elibereaza histamina, ca atunci cand aveti alergie la fan, dar asta se intampla in tractul gastro-intestinal si are consecinte in zone mult mai indepartate (de exemplu gandirea tulbure sau ingrasarea). Cand mancam un aliment la care suntem alergici sau sensibili, corpul nostru raspunde cu o descarcare de adrenalina si cortisol. Temporar, aceasta ne da senzatia de energie. Apoi urmeaza inevitabila cadere care ne lipseste de energia reala. Si asa ajungem dependenti de alimentele care ne fac rau.

          Probabil ca alergiile alimentare dateaza din preistorie, dar termenul in sine, este relativ nou si dateaza din 1906, cand medicul vienez Clemens von Pirquet a “inventat” cuvantul alergie, pentru a definii simptomele pacientilor care reactioneaza la alergeni exteriori, inclusive cei alimentari. De-a lungul secolelor alergiile alimentare au fost probabil diagnosticate gresit, ca boli cu diferite alte cauze. Cu ce ne confruntam asadar, cu alergii sau cu intoleranta ?

          Pentru ambele situatii un ingredient essential sunt Galbenele (Calendula Officinalis) pe care le voi folosi in retete ceva mai tarziu. Orice aliment poate cauza alergii. Pana la 20% din populatia din diverse zone ale lumii crede ca are alergii alimentare, dar numai 1-2% dintre oameni au asa ceva cu adevarat. Totusi, se estimeaza ca, la nivel global sunt aproximativ 200 de milioane de suferinzi de diverse forme de alergie. Dar si milioane de oameni cu alergii sunt diagnosticati gresit. Li se prescriu antidepresive, sau medicii ii ignora pur si simplu fiindca simptomele par aleatorii. Puteti face analize de sange care arata alergiile majore insa este posibil ca unele sensibilitati sa nu fie detectate.

           Daca nu este vorba de alergii care implica sistemul imunitar, alte cauze ale intolerantei la alimente ar putea fi numai enzime deficitare. In acest scop trebuie sa consumam alimente amarui precum papadia, salata sau chiar anghinarea. Folosim alimente amarui in locul anzimelor digestive, cu exceptia cazurilor genetice de lipsa de enzime. Distrugerea florei poate fi cauzata si de medicamente ca aspirina sau alte antiinflamatoare, sau de afectiuni ale ficatului care pot fi combatute cu schizandra (Schizandra Chinensis – planta originala din China ; se mai numeste si Wu Wei Zi sau “fructul cu cinci gusturi” – MTC). Flora poate fi distrusa si in urma unei crize de gastroenterita. In asemenea cazuri trebuie sa cautam o toximfectie recenta. Problemele de acest fel se remediaza folosind spanac, care curata tractul intestinal inferior. Sucul de spanac se consuma pe stomacul gol, 75 – 100 ml de trei ori/zi sau de cate ori doriti, pana cand vedeti ca puteti consuma o gama larga de alimente.

 

SIROP ANTIALERGIC :

 

         Dupa cum am spus, se estimeaza ca peste 200 de milioane de oameni sufera de alergii de toate felurile, si multi alti de diverse sensibilitati. Medicina alopata nu poate explica asta si nici nu incearca. Fireste medici prescriu imediat medicamente care combat simptomele. Insa acestea au efecte secundare si pot crea probleme si mai mari. Eu prefer tratamentele naturale fara reactii periculoase.

         Dintre plantele foarte bune in tratarea alergiilor sunt Ghimbirul si Lemn dulce indian. Dar cel mai bine, voi prezenta sapte categorii de plante care combat alergiile si/sau sensibilitatile alimentare, din care puteti alege intre cinci si sapte plante care vi se potrivesc :

         1.  Plantele emoliente. Printre ele, fireste, Lemn dulce indian (Glycyrrhiza Glabra), pe care puteti sa il luati sub forma de capsule, sau prin administrare de puldere sublingual, pentru ulcer. Insa daca aveti probleme cardiace, retentie de apa sau nu va place, puteti renunta la el inlocuindu-l cu Galbenele (Calendula Officinalis).

         2.  Plantele curative, care ne ajuta sa remediem un dezechilibru indelungat. Galbenelele sunt foarte bune si pentru asta.

         3.  Plantele care refac flora intestinala. Din aceasta categorie putem alege Cretusca (Filipendula Ulmaria).

         4.  Plantele care reduc reactiile alergice : frunzele de Urzica (Urtica Dioica), Captalanul (Petasites Hybridus), sau chiar Albitie (Mimosa – Arborele de matase).

         5.  Plantele care stimuleaza activitatea ficatului si a stomacului, si cresc si imunitatea : frunzele de Anghinare (Cynara Scolymus), Armurariul (Silybum Marianum) sau Mahonia (Mahonia Aquiforium). Daca nu va place gustul lor amarui, puteti alege Menta (Mentha Piperita), de asemenea foarte buna pentru ficat.

         6.  Plantele care ajuta vezica biliara : Radacina de Ghimbir (Zingiber Officinale) sau Mahonie (Mahonia Aquiforium), frunzele de menta sau de anghinare.

         7.  Plante antiinflamatoare : galbenelele, musetelul sau chiar batata salbatica.

 

         Vedeti cum aceleasi plante se regasesc in mai multe din cele sapte categorii, asadar nu aveti nevoie de prea multe ingrediente in prepararea siropului. Toate se pun in apa :

-       Galbenele

-       Mahonia

-       Cretusca

-       Frunze de Anghinare

-       Frunze de Urzica

         Se pun in 5 l de apa. La aceasta cantitate de apa se pun cam 300g din fiecare planta. Se lasa la foc mic pana se reduce la jumatate (cca 2.5 l), pentru asta se lasa la fiert cca 2 ore (cu capac). La final se strecoara, si se va pune intr-un vas curat. La fiecare doua cesti se adauga o jumatate de casca de glicerina vegetala (pe care o procurati cu usurinta din comert). Este o substanta grozava care incalzeste si nu contine zahar, chiar daca este dulce, si este mai usor de digerat decat tincturile cu alcool. Acest suc se poate pastra doua luni la frigider. Doza recomandata este de o lingura pe zi. Va va diminua simptomele de alergii alimentare.

 

12 pasi pentru refacerea florie intestinale :

 

        - incercati sa consumati un aliment suspect timp de patru zile, in a cincea zi cand va treziti, luati-va pulsul. Consumati apoi acelasi aliment fara altceva si stati linistit. Dupa cinci minute luati-va din nou pulsul, Daca este mai rapid sau mai lent cu 5-7 b/min, poate fi semn ca aveti sensibilitate sau alergie la acel aliment. Observati si alte simptome cum ar fi febra, indigestia si durerile de cap, sau vedeti daca va simtiti surescitati, amortiti, furiosi sau chiar tristi;

       - evitarea alimentelor suspecte cel putin trei saptamani. Asta insemna sa nu consumati nici macar un gram din ele. Apoi consumati foarte mult la o masa si vedeti efectele. Metoda se numeste “provocare”;

       - al reilea pas este cel al rotatiei. Alternati alimentele sigure, in loc sa consumati mereu aceleasi alimente;

       - stimularea ficatului, cu ajutorul papadiei, al complexului de vitamine B si  al antioxidantilor. Puteti consuma coenzima Q10, intalnita in multe alimente;

       - protejarea tractului gastro-intestinal cu siropuri de plante si cu banana, daca nu aveti intoleranta la ele;

       - reducerea reactivitatii sistemului imunitar, reducand zaharul si luand 400 mg de magneziu/zi, acizi grasi esentiali si plante precum urzica sau albitia;

      - stimularea imunitatii si a acizilor sanatosi din stomac cu ajutorul plantelor amarui;

      - aceleasi plante amarui si radacina de ghimbir, stimuleaza vezica biliara, de care avem nevoie pentru a optimiza digestia si imunitatea organismului;

      - stimularea florei prin consum de fibre vegetale (din legume), probiotice si Frunze de Anghinare. Glucoza si fructoza din ceapa hraneste bacteriile bune si nu sunt transformate in zahar prin digestive;

      - consumati plante care regleaza dezechilibrele din tractul intestinal. Eu folosesc  Galbenelele in acest sens. Alte plante folositoare sunt cele cu rol antiinflamator precum Musetelul si Lemnul dulce Indian;

      - folositi propria judecata pentru a va imbunatatii reactia la alimente;

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.