Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura - Afectiuni ale pielii

Afectiuni ale pielii

          Cele mai multe afectiuni ale pielii raspund foarte bine la tratamentele prin acupunctura. Se selecteaza puncte locale din zona afectata impreuna cu punctele specifice fiecarea afectiuni. Ca si principiu de tratament in afectiunile pielii trebuie sa selectam urmatoarele puncte :

-       punctele locale si cele adiacente leziunii. Leziunea in sine nu trebuie intepata in toate cazurile. De exemplu situatiile in care exista ulceratii sau pielea este jupuita nu se insera ace in zona afectata. Laserterapia poate fi utilizata in aceste cazuri.

-       Utilizarea punctelor apartinand meridianului Plaman (Plamanul “se deschide” in piele), De exemplu utilizarea punctului Lu.5 (Chize) cu tehnica de sangerare;

-       Utilizarea punctelor apartinand meridianului Rinichi (Rinichii au legatura cu parul de pe cap/scalp);

-       Utilizarea punctului Sp.10 (Xuehai) pentru indicatiile speciale ale sale in scop antialergic;

- Utilizarea punctelor Du.14 (Dazhui) si Sp.6 (Sanyinjiao) pentru proprietatile speciale pe care le au in scop antiinfectios si de crestere a imunitatii;

- Utilizarea punctelor Du.20 (Baihui) si He.7 (Shenmen) pentru proprietatile sedative;

-   Utilizarea punctului Li.11 (Quchi) pentru proprietatea homeostatica pe care o are;

-  Pentru combaterea pruritului se indica actionarea prin stimulare puternica a punctelor Bl.16 (Dushu) si Sp.10 (Xuehai);

-    In cazul in care circulatia sanguina este deficitara, actionam pe Lu.9 (Taiyuan) care este un punct influent pentru sistemul vascular.

 

1.   Vindecarea Plagilor si Ulceratiilor cronice ale pielii :

    Aceste afectiuni sunt de obicei associate cu o circulatie vasculara deficitara, cum sunt varicele (care nu sunt intotdeauna evidente) sau arteroscleroza. Ulceratiile de acest tip sunt de obicei in zona gleznei si pot aduce prejudicii majore in cazul unei zgarieturi sau muscaturi de insecte in zona respectiva. In multe cazuri se gasesc afectiuni asociate, cel mai des intalnit fiind diabetul zaharat.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-   puncte locale : punctele meridianelor care traverseaza sau sunt la  maxim 1 cun de zona afectata (se actioneaza bilateral si contralateral), Lu.9 (Taiyuan), Lu.7 (Lieque)

-    puncte specifice pentru infectie : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Sp.6 (Sanyinjiao)

 

2.   Acnee, Furunculoza.

  Furunculoza este cauzata de o infectie a glandelor sudoripare sau a foliculilor pielii, de obicei infectare cu stafilococi. Acneea este o afectiune cronica a pielii care afecteaza glandele sebacee, glande care devin excesiv de active din cauza dezechilibrelor hormonale sau a altor dezechilibre ducand la exces de sebum si inevitabil la blocarea porilor de eliminare a sebumului (se formeaza ca un fel de dop, care este de natura infectios-bacteriana, cel mai frecvent cu Staphilococcus Albus sau Bacillus Acnes). Aceasta tulburare poate fi cauzata dar si acutizata de dezechilibrele organismului, anxietate si tulburarile psihice. Aceasta afectiune este foarte comuna in perioada pubertatii.

-       punct specific : Du.20 (Baihui)

-       puncte locale : punctele din zona afectata

-      puncte distale : punctele contralaterale, Li.4 (Hegu) in cazul in care este afectata fata

-  puncte de stimulare imunitara : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Sp.6 (Sanyinjiao)

-       puncte ale meridianelor conexe : Lu.5 (Chize), Lu.7 (Lieque)

    

3.   Verucile (Negii).

Negi reprezinta o suprainfectie benigna a stratului exterior al pielii. De multe ori ele dispar fara nici un tratament, dar cele din zona plantara devin cronice si sunt foarte dureroase.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-  puncte locale : punctele din zona afectata (Ex: Kid.1 in cazul celor plantare)

-  puncte imunitare cu actiune homeostatica : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Sp.6 (Sanyinjiao), Sp.10 (Xuehai), Lu.7 (Lieque)

 

4.   Urticarie (eruptii cutanate, urticarie), Edeme Angioneurotice.

   Urticaria este o reactie alergica a pielii cauzata de sensibilitatea la diverse substante, mai ales la anumite alimente, dar si la anumite medicamente cum ar fi aspirina, penicilina sau streptomicina. Pruritul apare brusc si este foarte violent. Edemul Angioneurotic este o forma mult mai severa a urticariei, edemul local devenind foarte sever si poate afecta tenul, mainile sau organele genitale, cu reactii anafilactice generalizate, ceea ce duce la blocarea memebranei mucoaselor nasofaringiene si a laringelui, putand duce foarte usor la obstructie respiratorie totala (soc anafilactic), ceea ce impune masuri urgente de terapie intensive intraspitaliceasca.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-       puncte locale : punctele din jurul reactiei

-       punct specific pentru alergie : Sp.10 (Xuehai) cu stimulare puternica

-       punct homeostatic : Li.11 (Quchi)

-    puncte de crestere a imunitatii : Du.14 (Dazhui), St.36 (Zusanli), Sp.6 (Sanyinjiao)

         In cazul in care criza de urticarie este prelungita se adauga : Lu.5 (Chize) si Bl.40 (Weizhong), ambele cu sangerare.

         In cazurile in care urticaria este declansata de alergiile medicamentoase, se selecteaza din : M-HN-1 (Sishencong), Lu.7 (Shenmen), He.6 (Neiguan), P.4 (Ximen) care este punct Xi, Bl.15 (Xinshu), Bl.62 (Shenmai)

      In urticaria severa utilizarea lui Bl.16 (Dushu) si Sp.10 (Xuehai) da in general rezultate imediate.

 

5.   Limfangita.

    Este definita prin inflamarea vaselor limfatice avand ca si cauzalitate ranile locale sau alte surse de infectie. De asemenea pot fi afectati si ganglionii limfatici regionali. In multe cazuri apare edematierea vizibila a membrelor afectate, iar la cei cu microfilarie se poate croniciza si poate declansa elefantismul.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-       puncte locale : punctele meridianelor aflate de-a lungul zonei afectate

-     puncte specifice pentru edem : Ren.9 (Shuifen), Ren.5 (Shimen), Sp.9 (Yinlingquan), Bl.20 (Oishu)

-     puncte de amplificare a imunitatii : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Sp.6 (Sanyinjiao)

 

6.   Erizipel.

Este o afectiune cauzata de o infectie acuta streptococica a pieli in care exista o inflamatie respandita a pielii si a tesuturilor subcutanate. Ea este insotita de febra mare si uneori apar complicatii severe care duc la pneumonie. In cazul infectiei se administreaza de obicei antibiotice, iar la pacientii care nu tolereaza antibioticele acupunctura este de un real folos.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-       puncte locale : punctele meridianelor adiacente eruptiei

-       puncte anti-prurit : Bl.16 (Dushu), Sp.10 (Xuehai)

-    puncte de amplifiacare imunitara : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Sp.6 (Sanyinjiao)

-       puncte de stimulare a sistemului vascular : Lu.9 (Taiyuan)

-       puncte specifice pentru piele : Lu.9 (Lieque), Lu.5 (Chize) cu sangerare

 

7.   Herpes, Zona Zoster.

  Herpesul este considerat a fi cauzat de acelasi virus care cauzeaza varicella. Apare cu febra moderata urmand cu durere si discomfort pe traiectul radacinii nervilor senzoriali din cordonul spinal sau nervul trigemen. Apoi apare reactia cutanata reprezentata de vezicule mici. Se manifesta in general la nivelul gurii, pieptului, abdomenului sau a zonei genitale. Dupa cateva zile la nivelul pustulelor se formeaza o crusta care se exfoliaza in timp. Chiar daca perioada acuta herpetica a fost depasita, totusi poate persista o durere nevralgica locala destul de pronuntata.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-     puncte locale : punctele Ah-Shi, punctele meridianelor adiacente zonei afectate, M-BW-35 (Huatuojiaji) corespondente zonei afectate

- puncte distale selectate din : Li.4 (Hegu), Sj.5 (Waiguan), Sj.8 (Sanyangluo), Si.3 (Houxi), St.44 (Neiting) cu stimulare puternica pana la aparitia senzatiei de curent electric

 

8.   Dermatita, Leziuni Exematiforme.

Aceasta este o afectiune non-specifica care se manifesta prin inflamarea pielii si care nu se datoreaza neaparat unei infectii, ci de obicei apare ca urmare a unei reactii alergice. Poate aparea si ca urmare a expunerii excesive la caldura, frig sau soare. Tulburarile emotionale joaca un rol important in declansarea si acutizarea afectiunii. Initial apare ca o eruptie cutanata cu prurit sever, apoi apar vezicule mici care se rup si suprafata zonei afectate este plina de exudat. In acest stadiu se impune o igiena stricta, existand un mare risc de infectie bacteriana. In stadiile cronice pielea poate devein uscata, ingrosata si se exfoliaza, pruritul si senzatia de arsura persistand.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-   puncte locale (nu in interiorul zonei afectate) : punctele meridianelor adiacente zonei

-    puncte specifice : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Lu.7 (Lieque), Sp.10 (Xuehai)

-   in cazul in care nu avem rezultate satisfacatoare prin inserare se stimuleaza moderat punctului Du.14

-       puncte specifice pruritului :Bl.16 (Dushu) si Sp.10 (Xuehai), ambele cu stimulare puternica

 

9.   Vitiligo (Leucoderma).

Leucoderma idiopatica este o conditie de depigmentare a pielii care apare in “ insule” sau “benzi”, putand afecta orice zona a corpului. Etiologia este necunoscuta. Secundar, in zonele afectate pot aparea arsuri, cicatrici sai/si infectii ale pielii.

-       puncte locale : se introduc ace in punctele de acupunctura din zona afectata si se stimuleaza usor si/sau se aplica usor in zona afectata ciocanelul in floare de prun

-       puncte distale : Du.14 (Dazhui), Li.11 (Quchi), Lu.7 (Lieque), Sp.10 (Xuehai), Sp.6 (Sanyinjiao)

 

10.                 Psoriazis.

Aceasta este o afectiune a pielii non-infectioasa caracterizata printr-o textura neregulata a pielii, usor ridicata si de culoare rosie, cu suprafata usor solzoasa. Apare de obicei in zona coatelor si a genunchilor, dar poate afecta si scalpul sau in cazul cronicizarii, tot corpul.

-       punct general : Du.20 (Baihui)

-       puncte locale : de jur imprejurul zonei afectate

-       puncte homeostatice : Li.11 (Quchi), St.36 (Zusanli), Sp.6 (Sanyinjiao)

-       punct specific pentru alergie : Sp.10 (Xuehai)

-       puncte pentru canalele conexe : Lu.7 (Lieque), Lu.5 (Chize)

-     utilizarea acelor “floare de prun” pe zona afectata aduce benefici majore

-     in cazurile refractare se aplica tehnica de sangerare in Lu.5 (Chize) de 2 ori/saptamana

 

 

Nota : Tulburarile cutanate sunt de obicei afectiuni cronice greu de rezolvat. Homeopatia ajuta la scurtarea perioadei de vindecare. Urmatoarele indicatii vor da un aport spectaculos procesului de vindecare :

-       aplicarea acelor exact in granite de delimitare a afectiunilor cutanate ( de jur imprejur). Este foarte indicate tehnica “Atac of The Dragon”.

-               Sulful este cel mai bun remediu homeopat utilizat in afectiunile pielii. Hahneman, fondatorul homeopatiei a declarant “..sulful este regale psorei.”

-       Utilizarea electroacupuncturii de frecventa joasa este foarte indicate, cu aplicatibilitate pe punctele : Du.14, Bl.13, Lu.5, Sp.10.

 

 

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.