Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Cum indentificam un bun clinician ayurvedic

Cum indentificam un bun clinician ayurvedic ?

 

            Am o buna prietena care fiind plecata in afara tarii si datorita usoarei alterari a conditiei de sanatate, a voit sa caute un medic ayurvedic. Sunandu-ma sa ma intrebe cum poate sa aleaga un practician bun, m-am gandit sa scriu acest articol pentru a ajuta si alti doritori care se gasesc in situatia ei, mai ales ca in ultimi ani au aparut foarte multi practicieni ai Terapiilor Complementare…

              

             Ce se întâmplă într-o vizită la un practicant de Ayurveda?

            Atunci când vizitați un medic ayurvedic, să fi pregătit să vorbesti despre tine foarte mult, amanuntit si chiar intim, pentru că Ayurveda pune accentul pe echilibru în toate domeniile vieții tale. Un practician instruit va examina nu numai corpul, ci va lua in considerare si istoria personala si medicala extinsa, inclusiv întrebări cu privire la dieta de zi cu zi, profesia și condițiile de muncă, modul de exercitare al rutinei zilnice, relatii, si sanatatea mintala .

             Acest proces de admisie aprofundată ajută medicul să identifice simptomele cheie și cauzele posibile ale dezechilibrului și sa determine optiunile de tratament adecvate.

 

             Cum decurge examinarea inițială?

             Anamneza (examinarea) ayurvedica, consta în general, din trei părți:

             1. Observatia (Darshan): Practicianul evaluează în primul rând sănătatea fizică generală uitându-se la pacient și observând mișcările lui/ei, conturul corpului, forma, culoarea pielii și a ochilor, liniile faciale si ridurile existente, forma nasului, și calitatea buzelor, părul și unghiile (culoare, forma, consistenta, stare hidrica),

             2. Atingerea (Sparsha) si Ascultatia (shrvanaa): Practicianul folosește apoi atingerea, inclusiv palparea (apăsând părți ale corpului, tehnica numit “sparshanam” în Ayurveda), apoi asculta sunetele făcute de respiratie, glas in procesul vorbirii, organele interne, precum și de percuție sau de transvazare (akotana ). Se pune un accent special asupra pulsului pacientului (puls care este total diferit indentificat fata de luarea pulsului in medicina alopata – voi scrie un articol separat care sa trateze acest amplu proces de anamneza). Un alt aspect in anamneza, foarte important, este anamneza limbi, in care se observa forma, textura, culoarea si tipul de depuneri cu care este incarcata. Testarea de laborator este, de asemenea, inclusa în această categorie, analize de laborator pe care le recomanda medicul (daca este necesar) sau cele deja existente cu care a venit pacientul,.

              3. Întrebări/Discutia (Prashna): Practicianul cere pacientului informatii cu privire la plângerile și simptomele existente, precum si durata de disconfort si progresia bolii. Practicianul, de asemenea, indentifica condițiile mentale și psihologice.

 

              Cum se pune diagnosticul si cum se stabileste tratamentul ?

              Marea majoritate a noastra suntem familiarizați cu vizita la spital sau la medic atunci când ne simțim bolnavi. Furnizorul medical alopat va pune diagnosticul de boala si va determina care agenti patogeni (cum ar fi bacteriile sau virusi) au cauzat afectiunea existenta. Tratamentul este apoi orientat spre selectarea unei tehnici (medicamentosi, chirurgicali, etc) pentru a lupta cu acesti agenți patogeni. Aceleași medicamente, proceduri, și doze sunt adesea folosite pentru mai multe persoane, daca se constata ca sufera de aceasi boala.

              Un diagnostic ayurvedic și tratamentele ulterioare, diferă de medicina alopata (moderna), în care diagnosticul se face nu numai la nivelul bolii (numite roga), dar și la nivelul pacientului (numit Rogi). Examenul exhaustiv ajută practicianul ayurvedic nu numai in diagnosticarea tulburarii, dar si in a individualiza sau personaliza tratamentul pentru fiecare pacient.

              Pentru a face un diagnostic, practicianul ayurvedic foloseste o metoda numita Rogi-Roga pareeksha, care combina analiza bolii, cu examinarea profundă a fiecărui individ. Examinarea unui pacient de catre practicianul ayurvedic, consideră întreaga ființă umană, mergand pe filosofia ayurvedica că, oamenii au în ei energia necesară pentru a aduce corpul înapoi la un status normal, sănătos si echilibrat.

              Deci, în loc să se concentreze pe un tratament sau medicament pentru a vindeca boala, practicianul ayurvedic se concentrează pe tehnicile care vor consolida elementele sănătoase inerente fiecărui organism, ceea ce va ajuta individul sa se  recupereze. Acest principiu se numește “svabhavoparamavada” și se referă la idealul ayurvedic de a stimula organism sa faca apel la propria energie pentru a se vindeca. Tratamentele și medicamentele acționează numai pentru a sprijini auto-repararea organismului si declansarea capacitatii acestuia de a se auto-regla.

             Conform Ayurveda, bolile sunt cauzate de un dezechilibru doshic. Astfel, se va indentifica cat mai exact dosha pacientului, iar apoi se va identifica cauza principala dezechilibrelor (bolii). Toate acestea necesita o pregătire foarte buna a clinicianului.

 

             Care sunt tratamentele Ayurvedice?

             Practicianul de Ayurveda are o gamă largă de tratamente și terapii la dispoziția sa. Practicienii pot include o varietate de tratamente în dincharya unui individ (rutina zilnică recomandată) și ritucharya (rutină sezonieră). Dintre ele enumar:

       Shirodhara: Aceasta tehnica speciala implica picurare de uleiuri (special alese si preparate in functie de diagnoza) pe fruntea pacientului (sau "regiunea celui de al-treilea ochi"), imbinata cu tehnici de masaj local specifice. Tipul de ulei utilizat, numărul și ora sedintei de tratament, precum și durata tratamentului, trebuie să fie determinată de către un practician ayurvedic, iar tehnica este realizata de acesta sau de un masseour specializat in tehnicile ayurvedice.

       Alimentația și nutriția: practicile de dieta si nutritie ayurvedică sunt vitale pentru o viață sănătoasă și sunt componente importante ale tratamentului si ale  procesului de recuperare și gestionare a bolilor. Practicile dietetice sunt adaptate la constituția (dosha) fiecărui individ, raportandu-se la cele șase "gusturi" primare care formează baza filosofiei medicine ayurvedice:

- Dulce: promovează și hrănește toate țesuturile,

- Acru: stimuleaza puterea digestiva,

- Sarat: menține echilibrul electrolitic al apei,

- Înțepător: îmbunătățește digestia și absorbția,

- Amar: stimuleaza toate celelalte gusturi,

- Astringent: ajută la absorbția alimentelor.

           Masajul ayurvedic: Aceasta tehnica este efectuata de către terapeuți instruiți care lucrează sub supravegherea practicanților ayurvedici, sau au ei insasi pregatirea specifica. Uleiurile sunt selectate și pregătite în conformitate cu diagnosticul stabilit de catre practican. Panchakarma (regimul de detoxifiere prin masaj) multi-pas este gândit pentru a elimina ama (o toxină). Regimul de masaj include, tratamentul cu abur, Vamana (vărsături induse), virechana (utilizarea plantelor si uleiurilor laxative) si Basti (clisma de solutii pe baza de plante), sângerare terapeutică, și cudecoctie (un tratament nazal). Aceste tratamente sunt urmate de un regim strict dietetic pe bază de plante, o terapie de întinerire, și recomandări pentru rutina de zi cu zi.

 

Notă: această procedură invazivă necesită supravegherea unui medic ayurvedic instruit; contraindicații și reacții adverse trebuie monitorizațe cu atenție.

 

          Ingerarea de extracte si pulberi de plante: Această practică veche este cheia pentru medicina ayurvedică, care ne învață că acțiunea și eficiența fiecărei plante medicinale este determinata de “ras” (gust), “virya” (potența activă) și “vipak” (efectul post-digestiv). Astfel, administrarea ayurvedica de plante este considerată o știință exactă, care necesită cunoașterea profundă a plantelor și efectul lor asupra fiziologiei umane, biochimie si psihologiei. Ayurveda nu susține teoria că plantele sunt benigne și nu au efecte secundare. Astfel, plante aromatice ayurvedice trebuie prescrise numai de către practicieni calificați.

 

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.