Acupunctura-Recuperarea afaziei post AVC
Acupunctura rivalizeaza de la egal cu terapia medicamentoasa in recuperarea afaziei după Accident Vascular Cerebral (AVC)
Acupunctura este eficientă pentru tratamentul afaziei după un Accident Vascular Cerebral (AVC). Pacienții care au beneficiat de tratamentul cu acupunctură și-au recăpătat capacitatea de a comunica prin limbaj și scris, la o rată similară cu cea a pacienților cu terapie medicamentoasă. Mai important, o combinație a terapiei cu acupunctură si terapia medicamentoasă a produs rezultate optime pozitive ale pacientului. Acupunctura, ca terapie independentă, a produs o rată efectivă totală de 46%, iar Donepezfilul (un medicament care îmbunătățește capacitatea de comunicare verbala, alterata post AVC)) a produs o rată efectivă totală de 50% dintre pacientii participanti la studiul clinic.
Semnificativ, combinația terapiei prin acupunctură asociata tratamenului cu Donepezfil a produs o rată efectivă totală de 77% dintre pacienti. Această descoperire importantă găsește protocolul combinat de acupunctură și medicamente o opțiune de tratament, importantă pentru pacienții care și-au pierdut capacitatea de a comunica după un AVC.
AVC-ul, denumit și infarct cerebral, este a doua cauză de deces și dizabilitate din lume. Afazia (incapacitatea de a comunica prin vorbire sau în limbajul scris) este unul dintre efectele AVC-ului, care apare la 20-40% dintre pacienții care au suferit AVC. Acești pacienți se confruntă cu o pierdere semnificativă a calității vieții datorită incapacității de a-și exprima gândurile sau de a comunica. Recuperarea precoce de la afazie este crucială pentru restaurarea capacităților de vorbire și comunicare.
Un factor care determină în mod semnificativ dacă recuperarea din afazie este posibilă este capacitatea capilarelor creierului de a se repara, eliminând astfel edemul cerebral. Există o șansă de 20-30% ca pacientul cu AVC să se recupereze spontan din afazie pe cont propriu, cu toate acestea, șansele sunt mult îmbunătățite prin metodele de tratament clinic. În prezent există mai multe metode de tratament, printre care oxigenul hiperbaric, stimularea magnetică transcraniană repetată, terapia medicamentoasa și TCM (Medicina tradițională chineză).
Cercetările și observațiile clinice au demonstrat de mult că acupunctura are capacitatea de a dilata în mod direct capilarele creierului, precum și de a îmbunătăți alimentarea cu oxigen a creierului și a zonelor din creier care au fost lipsite de oxigen, toate acestea fiind esențiale pentru protecția și repararea creierului. În special, acupunctura scalpului reglează floxul plasmatic și echilibrul celulelelor sângvine prin actiune directa asupra mecanismelor de circulație din interiorul vaselor de sânge (hemodinamică) ale creierului și a proprietăților electrice neurale (electrofiziologie). Deoarece acupunctura scalpului reglementează hemodinamica și exercită modificări electrofiziologice, are capacitatea de a proteja creierul pentru o perioadă prelungită de timp.
Deși există o multitudine de informații și cercetări privind tratamentele clinice de acupunctură pentru pacienții cu accident vascular cerebral comparativ cu grupurile de control, există puține informații despre abordările integrate și despre eficacitatea lor. Recent, cercetătorii Li et.al. (Departamentul de Neurologie, Spitalul Poporului-Donguan) a publicat un studiu care a fost conceput pentru a cuantifica mai multe optiuni de tratament si pentru a obtine o mai buna intelegere a modului in care terapiile combinate au fost sau nu mai eficiente si in mod specific care s-au dovedit a fi cele mai de succes in tratarea afaziei. Ei au împărțit pacienții post-AVC (la o săptămână de la un accident vascular cerebral) în 4 grupe, toți beneficiind de terapii de logopedie și de reabilitare, apoi fiecare grup a primit un tratament clinic suplimentar, alcătuit din diverse abordări medicale alopate.
Terapia cu acupunctura a fost efectuată pe 2 din cele 4 grupuri, pe o schema zilnică timp de patru săptămâni. Punctele de acupunctura ale scalpului includ zonele de vorbire 1, 2 și 3. Acupunctura corporală a fost utilizată bilateral. Punctele de acupunctură au inclus următoarele puncte:
- REN.23 (Lianquan)
- Du.24 (Shenting)
- Du.20 (Baihui)
- Du.15 (Yamen)
- Extra Point Laoguan
- He.5 (Tongli)
- Kid.1 (Youngquan)
S-au efectuat tehnici de sângerare cu aceste 2 grupuri și s-au efectuat în fiecare zi sub limbă pe punctele extraordinare M-HN-20 (Jinjin) și M-HN-20 (Yuye) folosind o clemă pentru a ține limba și un ac cu trei tăișuri pentru a străpunge punctele în mod specific în cazul în care meridianele varicoase ar putea fi distincte. La celelalte 2 grupuri a fost administrata terapia medicamentoasa cu Donepezfilul în doze de 5 mg zilnic timp de patru săptămâni.
Toate grupurile de pacienți au fost apoi testate clinic pentru recuperarea afaziei și evaluate procentual pentru recuperarea totală. Primul grup care a primit numai terapie de reeducare a vorbi și de reabilitare fizicala, a avut o rată de 28% a eficacității totale a tratamentului, care a fost cel mai puțin eficient tratament între cele patru grupuri. Al 2-lea grup care a primit numai terapie medicamentoasa (Donepezfil) a avut o rată de eficacitate totală de 50%, în timp ce grupul al 3-lea care primea doar acupunctura avea o rată de eficacitate totală de 46%. Aceasta înseamnă că acupunctura a fost la fel de eficace ca și administratrea de Donepezfil. Grupul al 4-lea a avut cel mai bun procentaj de reusita, de 77%, ceea ce înseamnă că abordarea integrativă a terapiilor medicamentoase (cu Donepezfil) combinata cu acupunctura scalpului și acupunctura corporală, la care s-au asociat programele clasice de reabilitare fizicala si reeducare a vorbirii a fost de departe cel mai eficient protocol de tratament pentru afazie din accident vascular cerebral ischemic.
Calitatea vieții pentru pacienții post AVC care suferă de afazie este semnificativ redusă, deoarece afectează capacitatea lor de a comunica. Prin urmare, este esențial să descoperim metode eficiente de tratament clinic pentru a restabili capacitățile de vorbire și comunicare ale pacienților, dar și să-și recâștige și să-și îmbunătățească calitatea vieții. Cercetarea (Departamentul de Neurologie, Spitalul Poporului-Donguan, provincia Guangdong, China) demonstrează importanța unei abordări integrative pentru tratamentul afaziei post-AVC și în special, semnificația includerii acupuncturii scalpului și a acupuncturii corpului în protocolul de tratament.
Referinte :
- Li AP, Xiao WM, Wang YM & Xiong XP. (2013). A follow up study on poststroke aphasiarecovery using acupuncture and donepezfil. Journal of New Medicine. 44(12).
- Chen Y, Li YS, Wang ZY et al. (2010). Treatment effectiveness of donepezfil in treating post stroke aphasia. Chinese Journal of Internal Medicine. 49(115-118).