Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura, tratament în Alzheimer

Acupunctura, tratament în Alzheimer

        Acupunctura îmbunătățește memoria, procesul de învățare și funcțiile creierului, susțin specialiști,  într-un studiu legat de Alzheimer. Într-un experiment controlat, cercetătorii au descoperit două beneficii clinice importante oferite de stimularea punctelor de acupunctura scalpului; acupunctura îmbunătățește învățarea spațială și memoria si acupunctura imbunătățește metabolismul glucozei creierului.

         Cercetătorii de la Universitatea de Medicină Chineză din Beijing, demonstrează că electroacupunctura imbunătățește memoria spatială și de învățare la șoareci cu boala Alzheimer (AD). Pentru a testa eficacitatea electroacupuncturii pentru tratamentul bolii Alzheimer și a suprareglementării metabolice a glucozei în hipocampus, cercetătorii au ales trei puncte de acupunctură a scalpului. Toate cele trei puncte au legătură directă cu meridianul Du-Mai (meridian de acupunctură folosit în mod tradițional pentru a "hrăni" maduva spinarii și creierul, conform Medicinei Tradițional Chineze -TCM-). Constatările au fost publicate de Cao și colab., în jurnalul "Frontiers in Aging Neuroscience".

        Cercetătorii au aplicat pentru prima dată electroacupunctura (EA) timp de 20 de minute pe punctul Du.20 (Baihui) și punctul  M-HN-3 (Yintang). Apoi, au introdus Du.26 (Shuigou). Conform studiilor s-a demonstrat că utilizarea acestui protocol îmbunătățește metabolismul glucozei în hipocamp. Acest lucru oferă perspective noi pentru dezvoltarea unor protocoale clinice eficiente pentru pacienții cu boala Alzheimer.

        Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă care cauzează pierderea progresivă a memoriei, confuzie și demență. În mod statistic, boala Alzheimer este cauza principală a demenței și a treia cauză principală de deces printre persoanele în vârstă. Se estimează că peste 5 milioane de rezidenți din SUA trăiesc cu boala Alzheimer, o tulburare clinică devastatoare atât pentru pacienți, cât și pentru familile și aparținătorii acestora.

        Hipocâmpul este o zonă a creierului care este importantă pentru codificarea și regăsirea amintirilor. Ca rezultat, cercetătorii care studiază boala Alzheimer se concentrează asupra importanței hipocampului în patogeneza bolii. De exemplu, cercetătorii de la Institutul Salk, pentru Studii Biologice au descoperit că, în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, hipocampul este deosebit de vulnerabil  "...Studiile de imagistică neurofuncțională cu o tehnică de împărțire a imaginii furnizate prin utilizarea software-ului sugerează că disfuncția sistemului amigdalohipocampal cauzează afectarea memoriei. La pacienții cu boala Alzheimer, s-a găsit hipometabolism marcat care se extinde până la amigdală, capul hipocampului și cortexul parietotemporal, împreună cu atrofia amigdalohipocampal ".  

        Hipometabolizarea glucozei în creier este corelată cu demența. Metabolismul energetic din creier reglementat de cascada de insulină, este important pentru o varietate de procese, inclusiv învățarea, memoria și abilitatea cognitivă. Acesta este motivul pentru care Universitatea de Medicina din Beijing, a cercetat și a găsit acupunctura eficientă pentru imbunătățirea metabolismului glucozei la nivelul creierului. Să aruncăm o privire mai atentă asupra modului în care celulele creierului funcționează în acest proces.

        Insulina ajută la transportul de glucoză în celule, permițând producerea de ATP (adenozin trifosfat) prin mitocondrii. ATP-ul produce energia necesară proceselor fiziologice, inclusiv activitatea celulară. Pe măsură ce producția de ATP scade, celulele sunt secate de energie și funcțiile celulare se diminuează. Hoyer a constatat că "...au fost observate anomalii timpurii și severe în metabolismul cerebral al glucozei, care s-a agravat în paralel cu simptomele demenței. Ca o consecință, sinteza acetilcolinei în neuronul presinaptic este diminuată semnificativ și apare o scădere a producției de ATP din glucoză cu aproximativ 50% la începutul bolii Alzheimer sporadice, scăzând ulterior pe tot parcursul bolii."Aceste descoperiri indica faptul că, capacitatea acupuncturii de a imbunătăți metabolismul glucozei din creier are implicații semnificative pentru pacienții cu boala Alzheimer.

            O scădere a volumului hipocampal este o indicație directă a patologiei bolii Alzheimer. Cercetările arată că pierderea volumului este corelată cu metabolismul scăzut al glucozei. De fapt, reduceri ale metabolismului glucozei hipocampice se regăsesc atât în insuficiența cognitivă ușoară, cât și în boala Alzheimer și contribuie la clasificarea lor diagnostică. În timp ce îmbătrânirea singură, ca și proces fiziologic, pare să aibă un efect negativ asupra absorbției glucozei creierului, procesele neurodegenerative din boala Alzheimer, scad în continuare metabolismul glucozei creierului datorită funcționalității sinaptice reduse și prin urmare, necesităților reduse de energie, finalizând astfel un ciclu vicios. În plus, Cunnane et al. indică faptul că imbunătățirea sensibilității la insulină și metabolismul glucozei, pot avea un efect pozitiv asupra pacienților cu boala Alzheimer. În acest caz, constatăm că cercetarea privind eficiența acupuncturii pentru creșterea metabolismului glucidelor în creier este foarte relevantă pentru protecția volumului hipocampului și prin urmare, pentru prevenirea proceselor neurodegenerative, în special pentru pacienții cu boala Alzheimer.

          În plus, față de efectul hipometabolismului glucozei asupra progresiei bolii Alzheimer, Hoyer afirmă că există dovezi clare, că memoria este dependentă de funcționarea sistemului colinergic și că, există dovezi tot mai accentuate că metabolismul glucozei neuronale este controlat antagonic de insulină și cortizol. Hoyer observă că insulina din creier este derivată din celulele β pancreatice, dar este formată de asemenea, în parte, în neuroni piramidali cum ar fi cei din hipocampus. A constatat că funcția receptorului de insulină este stimulată de insulină, în timp ce glucocorticoizii și catecolaminele determină desensibilizarea receptorului.

         Impactul acestor constatări este substanțial. Cercetatorii demonstrează că electroacupunctura poate fi benefică pacientilor cu boala Alzheimer, atât prin imbunătățirea invațării spațiale și a memoriei, cât și prin imbunătățirea metabolismului glucozei în hipocampus. Acest studiu, indică faptul că, Du.20 (Baihui) exercită un efect neuroprotector. Poate că una dintre cele mai importante descoperiri este că acupunctura reduce supraexpresia plăcii β-amiloid a creierului în Alzheimer.

          Accesul la îngrijire prezintă provocări suplimentare, în sistemele medicale din toată lumea. Mulți pacienți cu afecțiunea Alzheimer nu sunt pe deplin ambulanți, nu dispun de prevederi privind asigurarea de sănătate pentru terapia cu acupunctură sau sunt în centre de îngrijire medicală cu acces limitat la acupuncturiștii licențiați. Ca urmare, provocarea este dublă. Cercetătorii trebuie să cuantifice protocoalele de tratament specifice, iar accesul la îngrijire trebuie să fie administrat pe baza dovezilor. Procesul de punere în aplicare a protocolului de tratament va fi facilitat de cercetări bazate pe dovezi și credențiere, bazate pe dovezi ale acupuncturiștilor licențiați, ca și în cazul NCCAOM (Comisia Națională de Certificare pentru Acupunctură și Medicină Orientală).

 

References  :
1.  Jin Cao et al., “Behavioral Changes and Hippocampus Glucose Metabolism in APP/PS1 Transgenic Mice via Electro-Acupuncture at Governor Vessel Acupoints,” Frontiers in Aging Neuroscience 09 (January 24, 2017), doi:10.3389/fnagi.2017.00005. Pg 1
http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fnagi.2017.00005/full
2.  Maciocia, Giovanni. The Foundations of Chinese Medicine: A Comprehensive Text for Acupuncturists and Herbalists. 2nd ed. Edinburgh: Elsevier Churchill Livingstone, 2013. pg 840
3.  Cao et al., “Behavioral Changes and Hippocampus Glucose Metabolism”
4.  nia.nih.gov/alzheimers/publication/alzheimers-disease-fact-sheet pg 1
5.  nia.nih.gov/alzheimers/publication/alzheimers-disease-fact-sheet pg 1
6.  nia.nih.gov/alzheimers/publication/alzheimers-disease-fact-sheet pg 1
7.  Kumaran, Dharshan. “Short-Term Memory and the Human Hippocampus.” Journal of Neuroscience 28, no. 15 (April 9, 2008), doi:10.1523/jneurosci.0046-08.2008. pg 3838
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18400882
8.  Yangling Mu and Fred H Gage, “Adult Hippocampal Neurogenesis and Its Role in Alzheimer’s Disease,” Molecular Neurodegeneration 6, no. 1 (2011), doi:10.1186/1750-1326-6-85. Pg 1
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3261815/
9.  Y. Ouchi et al., “Altered Glucose Metabolism in the Hippocampal Head in Memory Impairment,” Neurology 51, no. 1 (July 1, 1998), doi:10.1212/wnl.51.1.136.
neurology.org/content/51/1/136.abstract
10.  S. Hoyer, “Memory Function and Brain Glucose Metabolism,” Pharmacopsychiatry 36 (June 2003), doi:10.1055/s-2003-40452. pg S64. ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13130391

 

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.