Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura pentru reglarea hormonală și stimularea fertilități

           Acupunctura este eficientă pentru tratamentul sindromului ovarian polichistic. Cercetătorii găsesc acupunctura eficientă pentru normalizarea nivelurilor de hormoni și îmbunătățirea sănătății generale a pacienților cu sindrom ovarian polichistic. Datele științifice demonstrează că acupunctura produce îmbunătățiri semnificative ale regularității menstruale, restabilește regularitatea ciclului de ovulație, crește rata de fertilitate, reglează secrețiile hormonale, normalizează modelele bazale ale temperaturii corporale și crește rata de supraviețuire a embrionilor. Îmbunătățirile legate de fertilitate, furnizate de acupunctură se aplică atât la concepția naturală, cât și la pacienții cu FIV (fertilizare in vitro).

           Cercetarea publicată în “Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion” intitulat "Avansuri în cercetarea clinică privind Acupunctura / Moxibustion - Tratamentul pentru sindromul ovarian polichistic" citează mai multe studii clinice. Schemele de tratament indică acționarea cu acupunctură în zona plexului sacral și paraspinal. Ședințele de tratament cu acupunctura trebuiesc administrate regulat pe parcursul a trei cicluri menstruale. După finalizarea terapiilor cu acupunctură, examinările ulterioare (inclusiv imagistica cu ultrasunete) au demonstrat îmbunătățiri semnificative ale regularității menstruale, frecvenței ovulației și consistenței mucusului cervical. În plus, rata sarcinii pacienților din studiu a crescut semnificativ.

           Ca și schemă de tratament, eu am folosit cu succes la mai multe paciente, următoarele puncte principale :

           - Bl.17 (Geshu),

           - Bl.23 (Shenshu),

           - Bl.18 (Ganshu),

           - Ren.12 (Zhongwan),

           - Ren.6 (Qihai),

           - Ren.4 (Guanyuan),

         În plus se acționează și asupra urmatoarelor puncte secundare (în funcție de condiția fizio-patologică a pacientei) :

           - M-CA-18 (Zigong),

           - St.29 (Guilai),

           - Sp.10 (Xuehai),

           - St.36 (Zusanli),

            - Sp.6 (Sanyinjiao),

            - Kid.12 (Dahe),

              În scopul stimularii ovulației, în a cincea zi după menstruație, am acționat pe Ren.4 (Guanyuan),

Sp.6 (Sanyinjiao), Kid.3 (Taixi), Liv.3 (Taichong). Se aplică timp de cinci zile consecutive.

              Pot fi adăugate două puncte suplimentare de acupunctură, pe baza prezentărilor simptomatice și a considerațiilor de diagnosticare diferențiată: Liv.3 (Taichong) și St.40 (Fenglong). O beneficitate suplimentară poate fi adusă prin combinarea terapiei prin acupunctură cu masajul tradițional chinezesc (Tui Na) și suplimentele alimentare pe baza de plante și anume ingerarea pulberilor de Lemn Dulce Indian (Glycyrrhiza Glabra), Lajja (Mimosa Pudica - Samanga) și Talmakhana (Asteracantha Longifolia). Doza de administrare a pulberilor de plante se stabilește in funcție de aspectul clinic al pacientei, afecțiunile existente, varsta si durata tratamentului.

              La fel, în funcție de spectrul clinic existent, se poate adăuga la tratament și aplicarea de conuri de moxa pe urmatoarele puncte : Sp.6 (Sanyinjiao), Ren.4 (Guanyuan), Ren.19 (Zigong). În experiența clinică am observat că moxa și masajul chinezesc sporesc eficacitatea terapiei medicamentoase pentru tratamentul sindromului ovarian polichistic.

             Combinarea acupuncturii cu ingerarea de pulberi de plante duce la rezultate clinice deosebite. MTC indică in cazul ridicări Qi-ului Rinichilor și a întaririi fertilități formula pe baza de extracte din plante "Zi Shen Yu Tai".

               Modelul temperaturilor bazale ale corpului sa normalizat semnificativ utilizând medicamentul pe bază de plante combinat cu abordarea terapiei cu acupunctura. În plus, nivelele hormonale s-au normalizat semnificativ, incluzând hormonii următori: LH (hormon luteinizant), testosteron, FSH (hormon foliculostimulant.  La pacientele cu obezitate asociata sindromului ovarian polichistic, se aplică electroacupunctură pe punctele : Sj.6 (Zhigou), Kid.14 (Siman), Ren.4 (Guanyuan), Gb.26 (Daimai), Sp.10 (Xuehai), Sp.6 (Sanyinjiao) și Kid.3 (Taixi). În acest caz se poate utiliza cu succes și acupunctura auriculară (ureche). Punctele de acupunctura auriculare utilizate au fost următoarele: Zigong, Neifenmi, Pizhixia, Pi, Shen, Luanchao.

                Ren.4 (Guanyuan), Ren.3 (Zhongji), Sp.6 (Sanyinjiao) și Kid.3 (Taixi) sunt puncte care pot fi folosite iîn cazul creșterii ratei de supraviețuire a embrionului in situația fertilizări in vitro (FIV). Pacientele diagnosticate cu infertilitate și care apeleaza la FIV, sunt conform MTC diagnosticate cu un deficit al Rinichilor. Aceste puncte fac să reechilibreze această disarmonie.

               TCM [Medicina Tradițională Chineză] poate fi aplicată singură sau combinată cu medicina alopată pentru a trata infertilitatea. Cu ajutorul TCM [adică, acupunctura], tratamentul pentru infertilitate poate fi mai eficient în timp ce produce efecte adverse mult mai mici ". [1]

              Clomifenul declanșează stimulează glanda pituitară pentru a produce hormoni care produc ovulația. Cea mai mare contribuție a acestui medicament este că stimulează eliberarea ovocitelor din ovare. Dezavantajul este că poate produce efecte adverse și este contraindicat pentru pacientele cu endometrioză și fibroame uterine. Administrarea lui poate crește incidența de a avea gemeni sau tripleți. Cercetatorii au concluzionat ca adaugarea de acupunctura la regimul de tratament cu Clomifenul atenuează efectele adverse ale medicamentului și creste rata sarcinii. În plus, protocolul de acupunctură depășește performanța administrări de Clomifenul si/sau a Cipionatul de Estradiol. Cipionatul de Estradiol este un hormon estrogen și este adesea utilizat pentru tratamentul nivelurilor scăzute de estrogen. Cipionatul de estradiol poate crește rata de formare a cheagurilor de sânge, melasma (pete intunecate pe piele sau față) și poate provoca alte efecte adverse. Drodrogesteronul este un progestin steroidic utilizat în multe țări pentru tratamentul infertilității și a riscului de avorturilor aviare.

References
Zheng HM, Lv GY, Wang YJ, Hou WG, Chen YL, Zeng YJ. (2013). Advances in Clinical Research on Acupuncture moxibustion Treatment for Polycystic Ovarian Syndrome. Shanghai Journal of Acupuncture and Moxibustion. 32(9).

Wang XY, Zhang YJ, Wu FD, Lu Y & Huang GQ. (2007). Acupuncture Treatment for 26 Cases of Polycystic Ovary Syndrome. Journal of acupuncture, moxibustion & Tuina. (05).

Chen D, Chen SR, Shi XL, Guo FL, Zhu YK, Li Z, Cai MX, Deng LH & Xu H. (2007). Needle pricking therapy in treating polycystic ovary syndrome. China Journal of Acupuncture & Moxibustion. (02).

Huang M, Lai H, Lv FB & Pan BQ. (2007). Moxibustion in treating polycystic ovarian syndrome. Massage methodology. (01).

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.