Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura și plantele medicinale

Acupunctura și plantele medicinale

 

        Farmacopeea tradițional chineză clasifică plantele medicinale în 5 mari famili, după cele 5 elemente (sau savori) cunoscute din teoria acupuncturii.

        Nguyen Van Nghi (1909 – 1999), celebru medic vietnamez, promotor al Medicinei Tradițional Chineze și autor al peste 60 de cărți și peste 200 de lucrări de specialitate, distinge 16 grupe, după cum urmează :

-       dezinfiltrante, sau medicamente anti-vânt

-       anti-caldură

-       anti-frig

-       medicamnte pentru energie

-       medicamente pentru sânge

-       tonice

-       vomitive

-       purgative

-       deshidratante

-       anti umiditate

-       anti tussive și mucolitice

-       pentru reanimare

-       tranchilizante și anti-comițiale

-       anti-eșapante

-       eupeptice

-       anti-parazitare și de uz extern

 

            Clasificarea corespunde de asemenea celor 8 reguli fundamentale de tratament în acupunctură : 

    1. Sudoricație

    2. Vomificație

    3. Purgație 

    4. Regularizare

    5. Calorificație 

    6. Purificație

    7. Tonificație

    8. Dispersie

            Ca forme de utilizare a plantelor, se pot cita : decocturile, siropurile, comprimatele (îndeosebi pentru principiile sub formă de esențe care se pierd în decoct), pudrele, plasturi, loțiunile, cremele, plantele pentru baie, tincturile, ovulele, fumigațiile (arderea plantei pentru a produce fum), moxa, etc.

            Voi prezenta în continuare plantele indicate în funcție de afecțiunile existente, clasificate pe tipuri de dezechilibre.

 

 

1.   TONIFIANTE ALE ENERGIEI.

      Sunt remedii care se adresează global energiei organismului. Acestea nu se prescriu în prima fază de evoluție a boli acute, ci în perioada de covalescență și în bolile cronice.

      Simptomele de slăbire a energiei generale a organismului sunt : fatigabilitatea, stare generală nesatisfăcătoare, transpirația și dispneea la eforturi mici, semnele de scădere a vitalități, ptozele viscerale.

     În scăderea globală a energiei organismului erau invocate îndeosebi funcțiile Pulmon și Splină-Pancreas. De aceea remediul fitoterapic trebuie să se adreseze ăn principal acestor funcții.

-       RADIX GINSENG este considerat a fi remedial esențial în tonifierea energiei organismului. Se consideră că tonifică energia Plămânului, a Sângelui, întărește “Poarta Vieții” acționând asupra energiei sexuale, consolidează energia de apărare Wei care protejează organismul împotriva noxelor externe. De aici și acțiunea sa preventivă. Este indicat în stări astenice, scăderea ponderală cu fatigabilitate, anemie, diabet, anxietate, anguasă, tulburări de dinamică sexuală, tulburări de vedere în sensul scăderii acuateții vizuale, tulburări de memorie, reducerea capacității intelectuale. Se poate prescrie singur sau în combinații cu alte remedii. Intră în componența a peste 60 de combinații terapeutice. Se administrează sub formă de capsule sau pulbere, 1-3 g de 3 ori/zi, pe durata variabilă de la 3 luni la un an sau continuu.

 

-       RADIX ASTRAGALI  acționeaza pe Plămân și Splină-Pancreas. Tonifică îndeosebi energia defensivă Wei a organismului. Este indicat în slăbirea funcției de apărare a organismului (răceli frecvente, furuncule și abcese repetate). Se prescriu 5-10 g/ zi.

 

-       RHIZOMA ATRAETYLODIS ALBA acționează pe Stomac și Splină-Pancreas, tonifiind energia acestora. Este indicat în vidul de Splină-Pancreas, cu diaree, edeme, în stări de plenitudine abdominală. Se recomanda 5-10 g/zi.

 

-       RADIX GLYEYRRHIZAE actionează pe toate cele 12 meridiane principale armonizându-le. Se recomandă 2-10 g/zi.

 

Voi continua în publicațiile viitoare cu continuarea clasificării.

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.