Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Tratatmentul prin acupunctură în Spondilita Anchilozantă

Tratatmentul prin acupunctură în Spondilita Anchilozantă

 

       Spondilita Anchilozantă (Ankylosing Spondylitis - AS) sau Spondilita Anchilopoetică, este o formă de artrită care afectează în special coloana vertebrală, deși pot fi implicate și alte articulații. Specificitatea clinică în cazul afecțiunii este dată de inflamarea articulațiilor coloanei vertebrale (la nivelul vertebrelor), ceea ce duce la durere cronică severă ți disconfort general. În cazurile avansate, această inflamație poate duce la anchiloză, prin producerea fuziuni secțiunilor coloanei vertebrale într-o poziție fixă, imobilă. AS poate provoca în timp inflamație, durere și rigiditate la nivelul articulațiilor centurilor scapulo-humerale și centurii pelvine, apoi afectând articulațiile dinspre proximal spre distal, datorită specificității evolutive a bolii, de tip exprimativ centrifugal. În cazuri izolate, pot fi afectați și ochii (iritis sau uveită), precum și plămâni sau inima. O caracteristică aparte a AS este afectarea articulațiilor sacro-iliace.

 

 

             Funcțional este o afecțiune autoimună, dar neexistând o etiologie clară, dar în multe cazuri pare să existe o legătură cu o genă anume cunoscută sub numele de HLA-B27. Cercetările au arătat că mai mult de 9 din 10 persoane cu AS au o anumită genă cunoscută sub numele de antigenul leucocitelor umane B27 (HLA-B27). A avea această genă nu înseamnă neapărat că veți dezvolta AS. Se estimează că 8 din 100 de persoane din populația generală au gena HLA-B27, dar majoritatea nu au AS. Se crede că faptul că această genă te poate face mai vulnerabil la dezvoltarea AS. Starea poate fi declanșată de unul sau mai mulți factori de mediu, deși nu se știe care sunt aceștia. Testarea acestei gene poate fi efectuată dacă se suspectează AS. Cu toate acestea, acest test nu este o metodă foarte fiabilă de diagnosticare a afecțiunii, deoarece unele persoane pot avea gena HLA-B27, dar nu au spondilită anchilozantă.

       Datorita faptului că nu se cunoaște cauzalitatea afecțiunii, medicația existentă la acest moment este o medicație generală, plecând (în funcție de stadiul evolutiv al afecțiunii) de la medicație anti-inflamatoare și analgezică non-steroidiană și ajungându-se în cazurile avansate la medicamente corticosteroidiene.

 

           Pentru cei care abordează și alte metode de tratament, complementar cu tratamentul alopat, diagnosticul din Medicină Chineză este esențial, deoarece poate explica o serie de modele clinice. De exemplu, deficitul de Yin al Rinichi ar fi cel mai frecvent precursor, dar pot fi implicate și alte dezechilibre, cum ar fi cele ale Splinei.

           O abordare eficientă prin acupunctură, pe care eu personal am utilizat-o de multe ori la pacienții cu AS este :

  • Ren.6 (Jizhong)
  • Extra points (Huatuojiaji)
  • Bl.23 (Shenshu)
  • Ren.2 (Yaoshu)
  • Gb.34 (Yanglingquan)
  • Extra points (Ashi)
  • Gb.33 (Yangguan)
  • Ren.14 (Dazhui)
  • Ren.9 (Zhiyang)
  • Ren.8 (Jinsuo)

   Inserarea punctelor se aplică pacienților în poziția așezat, folosindu-se ace filiforme de unică folosință (15 x 30 mm). Pentru punctele Jizhong, Huatuojiaji și punctele Ashi, indicația de inserare este să se facă oblic la o adâncime de 1,5 - 2 cun și se stimulează puternic până la obținerea senzației de curent. În punctele Youshu, Shenshu și Yanglingquan inserarea acelor se face perpendicular cu o adâncime tot de 1,5 - 2 cun. Acele se lasă inserate timp de 20 de minute, sesiunile de acupunctură făcânduse pe o perioadă de minim 45 de zile consecutive (dacă este un caz avansat, minim 60 de zile).

     În tratamentul acestei afecțiuni Medicina Chineză indică ingerarea extractelor de plante sub următoarea formulă :

- Polyporus (Zhu Ling) 10 g

- Rhizoma Alismatis (Ze Xie) 15 g

       Radix Cyathulae Officinalis (Niu Xi) 10g

       - Radix Et Rhizoma Notopterygii (Qiang Huo) 6g

       - Sclerotium Poriae Cocos (Fu Ling) 10g

       - Radix Saposhnikoviae (Fang Feng) 6g

       - Ramulus Cinnamomi (Gui Zhi) 7g

           Cantitățile plantelor enumerate se amestecă cu apă plată (250 ml), într-un recipient de sticlă, lemn sau ceramică și se lasă la macerat timp de 12 ore. Decoctul obținut se împarte în două părți egale și se consumă dimineața și seara înainte de culcare, pe perioadă de 60 de zile. Este de preferat ca plantele să fie cât mai proaspete.

            

 

 

 

 

 

 

 

Reference:

1. https://www.webmd.com/arthritis/ss/slideshow-ankylosing-spondylitis-overview
2. Wang F, Wang MJ. Clinical Observation of Acupuncture Combined with Modified Wulingtang for the Treatment of Ankylosing Spondylitis, Journal of Basic Chinese Medicine [J], 2017,23(08):1135-1138.

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.