Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura - Covid - 19

Tratamentul prin Acupunctură în cazul simptomelor de Covid-19

 

      Acupunctura și medicația pe bază de plante sunt eficiente pentru tratamentul COVID-19. Acest fapt este certificat de Comisia de sănătate din Beijing, care a monitorizat tratamentele administrate pacienților cu Covid-19, iar celor care au beneficiat și de tratament specific MTC (Acupunctură și extracte pe bază de plante) au avut o rată efectivă totală de vindecare de 92%. 

        Protocoluil de tratament prin acupunctură pentru COVID-19 se împarte în trei etape: prevenire, tratament și recuperare. Pentru stadiul de prevenție, acupunctura este administrată pentru a consolida Zheng Qi și pentru a tonifia funcțiile pulmonare și ale splinei cu scopul de combatere a agenților patogeni externi. Obiectivele primare selectate pentru această etapă sunt clasificate în 3 grupuri; 1-2  puncte sunt selectate din fiecare grup în timpul unei sesiuni de acupunctură:

 

1. Profilaxie

       În cazul profilaxiei Covid - 19 punctele principale conțin trei grupe, din care se selectează 1-2 puncte aparținând aceluiași grup în timpul unei sesiuni de acupunctură : 

- Grupa 1: BL12 (Fengmen), BL13 (Feishu), BL20 (Pishu)

- Grupa 2: LI4 (Hegu), LI11 (Quchi), LU5 (Chize), LU10 (Yuji)

- Grupa 3: CV6 (Qihai), ST36 (Zusanli), SP6 (Sanyinjiao)

      Punctele secundare sunt adăugate în funcție de simptomele specifice fiecărui pacient, conform următoarelor indicații : 

- Pentru febră : Du.14 (Dazhui) , Ren.22 (Tiantu) , Lu.6 (Kongzui)

- Pentru greață, scaune moi, limbă mărită cu depozit gras și puls moale (suav), se adaugă următoarele puncte specifice : Ren.14 (Zhongwan) , St.25 (Tianshu) , St.40 (Fenglong)

- Pentru oboseală și apetit scăzut : Ren.12 (Zhongwan) , Ren.9 (Shuifen) , Ren.7 (Yinjiao) , Kid.16 (Qizhousixue) , Bl.20 (Pishu)

- Pentru secreție nazală clară, dureri ale spatelui, limbă palidă cu depozit alb și puls moderat : Bl.10 (Tianzhu) , Bl.12 (Fengmen) , Ren.14 (Dazhui).

 

2. Tratament

 

        În stadiul de tratament, acupunctura este aplicată pentru a întrerupe progresul bolii pe baza principiului Pei Tu Sheng Jin (tonifică Pământul pentru a genera Metal - "5 Elements") și pentru a ridica starea de spirit scăzută. Obiectivele primare selectate pentru această etapă sunt clasificate tot în 3 grupuri. Pentru cazurile ușoare până la moderate, sunt selectate 2-3 puncte de acupuntură din grupele 1 și 2 în timpul fiecărei sesiuni de acupunctură. În cazurile grave, se recomandă 2-3 puncte adiționale suplimentare din grupul 3.

- Grupa 1: Li.4 (Hegu) , Liv.3 (Taichong) , Ren.22 (Tiantu) , Lu.5 (Chize) , Lu.6 (Kongzui) , St.36 (Zusanli) , Sp.6 (Sanyinjiao)

- Grupa 2: Bl.11 (Dashu) , Bl.12 (Fengmen) , Bl.13 (Feishu) , Bl.15 (Xinshu) , Bl.17 (Geshu)

- Grupa 3: Lu.1 (Zhongfu) , Ren.17 (Zanzhong) , Ren.6 (Qihai) , Ren.4 (Guanyuan) , Ren.12 (Zhongwan)

        În funcție de simptomele individuale se selectează următoarele puncte secundare :

- Pentru febra persistentă : Du.14 (Dazhui) , Li.11 (Quchi) , M-UE-1 (Shixuan) , M-HN-10 (Erjian)

- Pentru disconfortul în piept care nu cedează și lipsa ameliorării funcțiilor respiratorii : P.6 (Neiguan) , Lu.7 (Lieque) , Ren.14 (Juque) , Liv.14 (Qimen) , Kid.6 (Zhaohai)

- Pentru tuse cu expectorații : Lu.7 (Lieque) , St.40 (Fenglong) , M-BW-1 (Dingchuan)

- Pentru diaree cu dificultate de a controla scaunele: St.25 (Tianshu) , St.37 (Shangjuxu)

- Pentru tuse cu spută galbenă și lipicioasă și constipație: Ren.22 (Tiantu) , Sj.6 (Zhigou) , St.25 (Tianshu) , St.40 (Fenglong)

- Pentru febră ușoară, greață, scaune moi, limbă roșie-pal cu un strat alb-gras : Bl.13 (Feishu) , St.25 (Tianshu) , Sp.14 (Fujie) , P.6 (Neiguan).

 

3. Recuperarea

 

         În stadiul de recuperare, acupunctura este aplicată pentru a elimina agenții patogeni din organism și pentru a recupera funcțiile pulmonare și ale splinei. Se recomandă următoarele puncte primare: P.6 (Neiguan) , St.36 (Zusanli) , Du.14 (Zhongwan) , St.25 (Tianshu) , Ren.6 (Qihai)

         Un set secundar de puncte de acupunctură sunt adăugate în funcție de simptomele individuale. 

         Pentru deficitul de Qi pulmonar și de splină, se adaugă puncte în funcție de condițiile specifice existente:

- dacă simptomele pulmonare (de exemplu, etanșeitatea toracică, respirația greoaie) sunt pronunțate, se adaugă Ren.17 (Danzhong) , Bl.13 (Feishu) și Lu.1 (Zhongfu).

- dacă simptomele splenice (de exemplu, apetit scăzut, diaree) sunt pronunțate, se adaugă Ren.13 (Shangwan) și Sp.9 (Yinlingquan).

         Pentru pacienții cu deficit de qi și yin, de indică următoarele recomandări specifice:

- oboseală și disconfort respirator (în special diminuarea inspirului), se adaugă Ren.17 (Danzhong) și Ren.8 (Shenque).

- gura uscată și sete pregnantă, se adaugă Kid.3 (Taixi) și Sj.4 (Yangchi).

- palpitații, se adaugă Bl.15 (Xinshu) și Bl.14 (Jueyinshu).

- transpirații profunde, se adaugă Li.4 (Hegu) , Kid.7 (Fuliu) și St.36 (Zusanli).

- insomnie, se adaugă He.7 (Shenmen) , M-HN-3 (Yintang) , M-HN-54 (Anmian) și KID.1 (Yongquan).

 

         La pacienții cu spută și stază care blochează meridianele și crează deficiențe pulmonare și splenice subiacente, se recomandă :

- pentru pacienții cu simptome pulmonare, splină și inimă (de exemplu, etanșeitate toracică, respirație dificilă) :  Bl.13 (Feishu) , Bl.20 (Pishu) , Bl.15 (Xinshu) , Bl.17 (Geshu) , Lu.1 (Zhongfu) și Ren.17 (Danzhong).

- dacă sputa este neproductivă, se adaugă St.40 (Fenglong) și M-BW-1 (Dingchuan).

 

        * Acupunctele menționate mai sus pot fi stimulate cu acupunctură, moxibustie sau masaj. Dacă se utilizează acupunctura, acele trebuie manipulate prin tehnica (Ping Bu Ping Xie) pe o perioadă de 20-30 de minute de retenție a acului. Dacă se aplică moxibustie, moxa trebuie să încălzească punctele timp de 10-15 minute. Tratamentul se administrează o dată pe zi,  timp de minim 7 zile.

 

   * Administrația Națională de Medicină Tradițională Chineză (NATCM) raportează rezultate semnificative în tratarea Covid-19, prin acupunctură asociată cu administrarea formulei din plante Qing Fei Pai Du Tang, care a avut o rată de răspuns de 90% pentru 214 pacienți COVID-19 cu pneumonie. La 90% dintre pacienți, simptomele s-au îmbunătățit semnificativ (la ≥60% dintre pacienți îmbunătățirea stării a fost  semnificativă și la restul de 30% sa relevat vindecarea).

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.