Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Planul nutritional al grupei sanguine A2

Planul nutritional al grupei sanguine A2

(Cultivatorul)

 

Generalitati :

-       primul vegetarian

-       culege ceea ce sadeste

-       tract digestive sensibil

-       system imunitar tolerant

-       se adapteaza bine la conditiile de dieta si mediul inconjurator

-       raspunde cel mai bine la stres prin actiunile de calmare

-       ii este indicate o dieta agrara pentru a se mentine in parametrii fiziologici optimi

 

          Cei cu grupa sanguine A2, au o viata sanatoasa daca adopta o dieta vegetarian, fiind foarte important sa consume alimente cat mai proaspete si cat mai natural (organice). Acest lucru este foarte important si din prisma faptului ca, persoanele cu drupe sanguine A2, au o predispozitie genetica la afectiuni cardiac si diabet, boli care reprezinta factorii de risc cei mai importanti ai lor.

          In cazul persoanelor supraponderale, adoptarea unei diete vegetariene va da rezultate spectaculos de repede in scaderea in greutate, fata de toate celelalte grupe sanguine.

          Grupa sanguine A2 (“cultivatori”) este exact opusul din punct de vedere metabolic, al grupei sanguine O1 (care este o grupa de carnivori – “vanatori”). Majoritatea persoanelor cu grupa sanguine A2 prezinta un surplus insemnat de tesut adipos, fiind predispose la retentia hidrica mai mult decat ceilalti, datorita sistemului lor digestive care prelucreaza mai greu alimentele grele, in final depozitand proteina animal sub forma de grasimi. Acest lucru este explicabil si prin prezenta unui continut de acid gastric redus.

          Produsele lactate sunt si ele greu tolerate de cei cu grupa sanguine A2, proces metabolic care duce la reactii insulinice, produsele lactate fiind foarte bogate in grasimi saturate, grasimi care consummate in exces duc la afectiuni cardio-vasculare, obezitate si diabet.

 

Alimente care favorizeaza cresterea in greutate :

-       carne : este slab digerata, se depoziteaza sub forma de grasimi, creste nivelul toxinelor digestive

-       produse lactate : inhiba metabolismul nutritiv

-       grau : consumul in exces al produselor din grau inhiba eficienta insulinei

 

Alimente care favorizeaza scaderea in greutate :

-       uleiuri vegetale : eficientizeaza procesul digestive, previne retentia de lichide

-       soia : alimentele pe baza de soia, se metabolizeaza rapid eficientizand digestia, optimizeaza imunitatea

-       legumele : maresc parametrii metabolici, eficientizeaza procesele digestive

-       ananasul : eficientizeaza transformarea alimentelor in energie, mereste permeabilitatea intestinala

 

1.   Carne :

-       benefice : nu exista

-       neutre : pui, gaina de tara, curcan

-       de evitat : toate tipurile de mezeluri, carne toccata, vita, porc, rata, gasca, miel, oaie, vanat

 

2.   Peste :

-       benefice : crap, cod, macrou, stiuca, pastrav (marin si de apa dulce), somon, melci

-       neutre : biban oceanic, stiuca, rechin, sturion, biban alb

-       de evitat : ansua, barracuda, biban albastru, caviar, molusca, scoica, crab, raci, platica, hering, homar, midi, caracatita, scrumbie, creveti, calamari

 

3.   Produse lactate si oua :

-       oua maxim 2/saptamana

-       benefice : branza de soia, lapte de soia

-       neutre : branza feta, branza de capra, lapte de capra, kefir, mozzarella (cu continut scazut de grasimi), ricotta (cu continut scazut de grasimi), iaurt (normal, cu fructe)

-       de evitat : branza telemea, blue cheese, unt, lapte batut, camembert, cazeina, branza cu smantana, inghetata, parmezam, zer, lapte integral

 

 

 

4.   Uleiuri si grasimi :

-       benefice : ulei de seminte de in, ulei de masline, ulei din seminte de dovleac

-       neutre : ulei de canola, ulei de ficat de cod, ulei de floarea soarelui, ulei de susan

-       de evitat : ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran, ulei de susan

 

5.   Nuci si seminte :

-       benefice : arahide, unt de arahide, seminte de dovleac

-       neutre : unt de migdale, migdale, castane, alune, nuci americane, nuci macadamia, nuci pignola, seminte de mac, seminte de susan, nuci, seminte de floarea soarelui

-       de evitat : nuci braziliene, nuci de mahon, fistic

 

6.   Legume :

-       benefice : fasole (neagra, verde), soia rosie, linte (domestica, verde, rosie), amaranth, hrisca, anghinare domestica, sfecla, broccoli, morcovi, cicoare, papadie, hrean, nap, laptuci, guile, praz, ceapa uscata, usturoi, patrunjel, dovleac, ridichi, spanac, tofu

-       neutre : fasole uscata (alba, boabe late, saltareata), mazare (verde, pastai), orz, fulgi de porumb, faina de porumb, orez, orez expandat, mei, tarate de ovaz, faina de ovaz, secara alba, sparanghel, avocado, muguri de bambus, chimion, conopida, coriandru, porumb, castravete, andive, ferigi, ciuperci, alge, masline verzi, nap, arpagic, varza de bruxelles, dovlecel, castanet, zucchini

-       de evitat : fasole (mare, aramie, rosie), grau, faina de cartofi, granola, germeni de grau, cereal combinate, grau decorticate, tarate de grau, varza (chinezeasca, rosie, alba), vinete, fasole lima, masline (negre, grecesti, spaniole), ardei (verzi, rosi, galbeni), cartofi, rosii

 

7.   Cereale :

-       benefice : hrisca, faina de ovaz, faina de orez, faina de secara, paste fainoase din anghinare

-       neutre : faina de cus-cus, faina de orz, faina de grau, faina graham, faina de grau germinat, taitei de secara alba, basamati de orez, orez (brun, alb, salbatic)

-       de evitat : faina alba, faina de grau integral, produse de panificatie derivate din acestea

 

8.   Fructe (ar trebui consummate de 3 ori/zi) :

-       benefice : caise, mure, affine, cirese, merisor, grapefruit, smochine (uscate, proaspete), lamai, ananas, prune (negre, verzi, rosi, uscate)

-       neutre : mere, stafide, curmale, boabe de soc, agrise, struguri (negri, verzi, rosi), guava, kivi, capsuni, pepene (rosu, galben), piersici, pere, rodi, zmeura

-       de evitat : banana, nuci de cocos, mango, portocale, papaya, rubarba, mandarine

 

9.   Sucuri (indicat in fiecare dimineata sa se consume pe stomacul gol un pahar de apa cu sucul a jumatate de lamiae ) :

-       benefice : suc de caise, morcovi, telina, cirese negre, grapefruit,

-       neutre : mar, cidru de mar, castravete, struguri, merisor, suc din amestecul oricaror legume si fructe de mai sus, de la cele benefice si neutre

-       de evitat : portocala, papaya, rosie

 

10.            Mirodenii si condimente:

-       benefice ; malt de orz, usturoi, ghimbir, sos de soia, tamari,

-       neutre : agar, cuisoare, esenta de migdale, anason, busuioc, dafin, nucsoara, roscova, arpagic, ciocolata, scortisoara, coriandru, sirop de porumb, chimion, curry, marar, miere, hrean, sirop de artar, menta, mustar (uscat), nucsoara, oregano, patrunjel, rozmarin, sofran, salvie, sare, cimbru, zahar brun, tarhon, combru, vanilie, sofran, gem (din fructele premise), mustar,

-       de evitat : gelatin, piper negru macinat, piper boabe,, boia de ardei, piper alb, otet de mere sau de cedru, otet balsamic, otet de vin, ketchup, maioneza, muraturi (dulci, picante)

 

11.           Ceaiuri de plante :

-       benefice : aloe, brusture, musetel, echinaceea, schinduf, ghimbir, ginseng, ceai verde, paducel, ciulin, macese, iarba sfantului Ioan, ulm, valeriana,

-       neutre : podbal, papadie, soc, gentiana, hamei, voronic, radacina de lemn dulce, tei, dud, lumanarica, menta, frunza de zmeura, salvie, traista ciobanului, cimbru, patrunjel, verbena, mesteacan alb, Frunze de capsuni, gura lupului, coaja de stejar alb, coada soricelului

-       de evitat : iarba matei, ardei rosu, matase de porumb, trifoi, rubarba, stevie galbena

 

12.           Bauturi :

-       benefice : cafea (normal, decofeinizata), ceai verde, vin rosu

-       neutre : vin alb

-       de evitat : bere, bauturi distillate, apa carbogazoasa, cola, pepsi, Fanta, sprite, etc, sifon dietetic, ceai negru

 

          Pentru cei cu grupa sanguine A2 este indicat exercitiul fizic isotonic moderat : Tai Chi, Yoga, Golf, Inot, Ciclism (nu competitional), Dans, Streching. Exercitiile fizice de mai sus se vor efectua intr-un ritm alert, pentru a solicita muscularura si a tonifia sistemul cardio-vascular, dar nu in sesiuni epuizante. Sa nu uitam ca, exercitiul fizic facut fara a solicita musculature sau prea rar, este egal cu zero…

Planul nutritional al grupei sanguine O1

Planul nutritional al grupei sanguine “O1”

(Vanatorul)

 

Caracteristici generale :

-       consummator de carne (Vanator)

-       tract digestiv puternic

-       sistem imunitar hiperactiv

-       se adapteaza greu la schimbarile dietetice si ale mediului inconjurator

-       rezistenta la stres o optine cel mai bine prin activitate fizica intensa

-       are nevoie de un metabolism eficient pentru a mentine greutatea optima si energia necesara.

 

 

·      Factorul principal de crestere in greutate pentru persoanele cu grupa sanguine “O1” este glutenul, care se gaseste in toate produsele de panificatie, lectina din gluten inhiband metabolizarea insulinei. Un alt factor care influenteaza cresterea in greutate este consumul anumitor tipuri de fasole si legume care contin lectine ce se depun in tesuturile musculare, facandu-le mai alkaline si mai putin “incarcate” pentru activitatea fizica. Al 3-lea factor care influenteaza cresterea in greutate (al celor cu grupa sanguine “O1) este tendinta de a prezenta nivel scazut al hormonilor tiroidieni (hipotiroidism), prin productia insuficienta de iod a glandelor.

 

Lista alimentelor :

 

1.   Carne :

-       benefice : vita, bivol, miel, oaie, vitel, caprioara, inima, ficat

-       neutre : pui, rata, potarniche, fazan, iepure, curcan, prepelita

-       de evitat ; costita, porc, gasca, sunca

 

2.    Fructe de mare : toate sunt benefice pentru grupa sanguine “01”

 

3.   Peste :

-       benefice : cod, hering, macrou, stiuca, somon, pastrav, scrumbie, calcan, sturion, biban dungat, galben sau alb, peste cu carne alba

-       neutre : ansoa, mourn alb, biban, crap, platica, midii, stiuca, rechin

-       de evitat : barracuda, somn, caviar, hering (in saramura), somon afumat, caracatita

 

4.   Branzeturi :

-       benefice : nu exista

-       neutre : unt, branza feta, branza de capra, mozzarella, branza de soia, lapte de soia

-       de evitat : blue cheese, lapte batut, camembert, cazeina, branza de vaci, branza topita, lapte de capra, branza telemea, branza de capra, kefir, parmezam, ricotta, zer, lapte integral, iaurt (toate tipurile)

 

5.    Uleiuri si grasimi :

-       benefice : ulei de in, ulei de masline

-       neutre : ulei de canola, ulei din ficat de cod, ulei de susan, ulei de floarea soarelui

-       de evitat : ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran

 

6.   Nuci si seminte :

-       benefice : seminte de dovleac, nuci

-       neutre : migdale, unt de migdale, castane, alune, nuci americane, macadamia, nuci pecan, unt de susan, seminte de susan, unt de floaea soarelui, seminte de floarea soarelui

-       de evitat : nuci braziliene, acaju, litchi, arahide, unt de arahide, fistic, seminte de mac

 

7.   Cereale :

-       benefice : nu exista

-       neutre : fasole (verde, albe, boabe, rosie), mazare (verde, pastai), ora, hrisca, crema de orez, mei expandat, tarate de orez, orez expandat, faina de orz, hrisca, paste fainoase din anghinare, orez (brun, alb, salbatic), faina de orez, faina de secara, faina de secara alba

-       de evitat : fasole aramie, fasole mare, linte de casa, linte verde, linte rosie, fulgi de porumb, faina de porumb (malai), grau, faina de cartofi, tarate de ovaz, faina de ovaz, cereal combinate, grau macinat, tarate de grau, germeni de grau, faina de grau, faina de cus-cus, faina cu gluten, faina de grau germinat, faina de ovaz, taitei, paste fainoase de gris, faina graham, faina alba, faina de grau integral

 

8.   Produse de panificatie :

-       benefice : nu exista

-       neutre : paine neagra de orez, paine fara gluten, lipie, mei, prajituri de orez, paine de secara 100%, fulgi de secara, paine din faina de soia, paine de secara alba

-       de evitat : covrigi din grau, briose din porumb, grau arnaut, piane hiperproteica, piane poli-cerealiera, paine de grau germinat, produse din tarate de grau, paine din grau integral

 

9.   Legume :

-       benefice : anghinare (domestica, de Ierusalim), Frunze de sfecla, cicoare, papadie, usturoi, hrean, brocolii, guile, laptuca, ceapa rosie, ceapa spaniola, nap, alge marine, ceapa galbena, patrunjel, pastrnac, ardei rosi, cartofi dulci, dovleac, spanac, sfecla, ridichii

-       neutre : sparanghel, muguri de bambus, sfecla, chimen, morcovi, telina, coriandru, castravete, marar, andive, chimen dulce, ghimbir, laptuci, fasole lima, ciuperci, masline verzi, ceapa verde, ardei verde, ardei galben, nap, praz, dovlecel (foarte timpuriu), tofu, rosii, castanet de apa, zucchini

-       de evitat : avocado, varza (chinezeasca, rosie, alba), conopida, porumb (alb, galben), vinete, ciuperci domestice, mustar, masline (negre, grecesti, spaniole), cartofi (rosi, albi), muguri de lucerne, varza de bruxelles

 

10.                 Fructe si sucuri din fructe :

-       benefice : smochine uscate, smochine proaspete, prune (negre, verzi, rosi, uscate)

-       neutre : mere, caise, banana, affine, cirese, merisor, stafide (negre, rosi), curmale rosi, agrise, greapefruit, struguri (negri, verzi, rosi), guave, kivi, lamai, mango, pepene (toate tipurile), nectarine, papaya, piersici, pere, curmale, ananas, rodi, stafide, zmeura

-       de evitat : mure, nuca de cocos, pepene cantalup, portocale, rubarba, mandarine, capsuni

 

11.                 Mirodenii si condimente :

-       benefice : roscova, curry, varec, patrunjel, ardei rosu, sofran de india

-       neutre : agar, cuisoare, extract de migdale, anason, busuioc, dafin, nucsoara, arpagic, ciocolata, coriandru, chimion, marar, usturoi, miere, rean, menta, mustar (uscat), piper boabe, boia de ardei, rozmarin, salvie, sare, cimbru, sos de soia, zahar brun si alb, tarhon, ardei iute

-       de evitat : capere, scortisoara, vanilie, amidon de porumb, sirop de porumb, nucsoara, piper alb si negru macinat, otet de cedru sau de mere, otet balsamic, otet de vin rosu, otet alb

 

12.                 Ceaiuri de plante :

-       benefice : ardei rosu, studenita, papadie, ghimbir, hamei, tei, dude, patrunjel, menta, macese, ulm

-       neutre : paducel, voronic, radacina de lemn dulce, lumanarica, frunza de zmeura, salvie, gura lupului, menta, thimian, valeriana, verbena, mestacan alb, coaja de stejar alb, coada soricelului

-       de evitat : lucerne, aloe, brusture, piciorul manzului, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, trifoi rosu, rubarba, iarba sfantului Ioan, traista ciobanului, frunza de capsun, stevie galbena

 

13.                 Bauturi :

-       benefice : sifon

-       neutre : bere, ceai verde, vin (rosu, alb)

-       de evitat : cafea (normal si decofeinizata), bauturi distillate, ceai negru, bauturi carbogazoase (cola, pepsi, Fanta, sprite, etc), sifon dietetic

 

 

   Cei cu grupa sanguine O1, trebuie sa faca exercitiu fizic zilnic, efort fizic de tip intens, organismal fiind unul conceput si programat genetic pentru exercitiu fizic de anduranta (acestia poarta o memorie genetica de rezistenta, putere, indrazneala, intuitie si optimism inascut). Lipsa exercitiului fizic va duce inevitabil la dereglari metabolice si supraponderalitate, alterand astfel echilibrul fiziologic al organismului, ceea ce va duce la aparitia afectiunilor (bolilor). Acestora, le este indicate munca activa, nu cea statica (de birou), iar in cazul in care au o munca statica, cu atat mai mult trebuie sa se motiveze pentru a afectua exercitiu fizic zilnic.

Gheea (Untul Clarifiat)

GHEEA

 

              Gheea, sau cum este cunoscut de catre europeni : Untul Clarifiat, este un excelent aliment dar si un veritabil medicament, fiind foarte apreciat si utilizat in Medicina Traditional Indiana – AYURVEDA. Conform scrierilor vechi, Gheea are o aplicabilitate in zona asiatica de peste 5000 de ani. Datorita proprietatilor sale nutritive dar si terapeutice, face ca Gheea sa fie clasata mult superior untului obisnuit, Prin aducerea sa in Europa si descoperirea calitatilor culinare excelente, face ca Gheea sa fie utilizat cu succes in multe din bucatariile europene cu prestigiu, astfel multe din delicioasele retete apartinand bucatariei franceze, utilizeaza ca ingredient principal Gheea.

             O proprietate foarte importanta a Gheei este aceea ca nu rancezeste, ne avand practic termen de valabilitate. In asramurile ayurvedice traditionale, exista chiar o traditie de a lasa gheea din generatie in generatie, fiecare casta ayurvedica fiind cu atat mai renumita cu cat avea o cantitate mai mare de ghee si cu o vechime mai mare.

             Ca si calitati terapeutice voi enumera cateva din multitudinea de utilizari :

-       medicina ayurvedica spune ca “hraneste toate tesuturile si organele” fiind folosit nu numai in scop terapeutic, ci si in scop profilactic ;

-       este un bun tonic pentru organism, are efect regenerator (folosit impotriva imbatranirii), un excelent aliment nutritiv (textele ayurvedice il recomanda in starile de boala, ca unic aliment ingerat) ;

-       utilizat in combaterea colesterolului rau (LDL), in cazul anemiilor ;

-       normalizeaza aciditatea gastrica, scazand hiperaciditatea (bun in cazul afectiunilor gastro-intestinale), normalizeaza funciile hepatice si biliare ;

-       benefic in afectiunile aparatului respirator (tuse seaca sau cu expectoratii, raceli, gripe, pneumonii, bronsite, astm) ;

-       poate fi utilizat cu succes in afectiunile pieli, prin aplicare directa sau sub forma de “baza” in prepararea cremelor ;

-       in cazul insomniilor, se poate administra prin adaugarea unei lingurite de ghee in lapte sau ceai cald, consumandu-se cu  inghitituri mici, o cana inainte de culcare ;

Metoda de preparare :

              Se utilizeaza unt cat mai gras. Se lasa intr-un vas la temperatura camerei pana se inmoaie. Se pune apoi intr-un vas de inox, la foc minim, si se amesteca permanent cu o spatula de lemn sau ceramica. Se indeparteaza spuma rezultata in urma fierberii. In momentul in care lichidul devine foarte clar se indeparteaza vasul de pe foc, se strecoara pentru a indeparta rezidurile depuse pe fundul vasului, se depoziteaza in vase de sticla, lut sau ceramica, acoperite cat mai ermetic, la loc intunecat sau la frigider. Se consuma zilnic sau ocazional, in functie de necesitati (culinar, profilactic sau terapeutic).

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.