Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Gheea (Untul Clarifiat)

GHEEA

 

              Gheea, sau cum este cunoscut de catre europeni : Untul Clarifiat, este un excelent aliment dar si un veritabil medicament, fiind foarte apreciat si utilizat in Medicina Traditional Indiana – AYURVEDA. Conform scrierilor vechi, Gheea are o aplicabilitate in zona asiatica de peste 5000 de ani. Datorita proprietatilor sale nutritive dar si terapeutice, face ca Gheea sa fie clasata mult superior untului obisnuit, Prin aducerea sa in Europa si descoperirea calitatilor culinare excelente, face ca Gheea sa fie utilizat cu succes in multe din bucatariile europene cu prestigiu, astfel multe din delicioasele retete apartinand bucatariei franceze, utilizeaza ca ingredient principal Gheea.

             O proprietate foarte importanta a Gheei este aceea ca nu rancezeste, ne avand practic termen de valabilitate. In asramurile ayurvedice traditionale, exista chiar o traditie de a lasa gheea din generatie in generatie, fiecare casta ayurvedica fiind cu atat mai renumita cu cat avea o cantitate mai mare de ghee si cu o vechime mai mare.

             Ca si calitati terapeutice voi enumera cateva din multitudinea de utilizari :

-       medicina ayurvedica spune ca “hraneste toate tesuturile si organele” fiind folosit nu numai in scop terapeutic, ci si in scop profilactic ;

-       este un bun tonic pentru organism, are efect regenerator (folosit impotriva imbatranirii), un excelent aliment nutritiv (textele ayurvedice il recomanda in starile de boala, ca unic aliment ingerat) ;

-       utilizat in combaterea colesterolului rau (LDL), in cazul anemiilor ;

-       normalizeaza aciditatea gastrica, scazand hiperaciditatea (bun in cazul afectiunilor gastro-intestinale), normalizeaza funciile hepatice si biliare ;

-       benefic in afectiunile aparatului respirator (tuse seaca sau cu expectoratii, raceli, gripe, pneumonii, bronsite, astm) ;

-       poate fi utilizat cu succes in afectiunile pieli, prin aplicare directa sau sub forma de “baza” in prepararea cremelor ;

-       in cazul insomniilor, se poate administra prin adaugarea unei lingurite de ghee in lapte sau ceai cald, consumandu-se cu  inghitituri mici, o cana inainte de culcare ;

Metoda de preparare :

              Se utilizeaza unt cat mai gras. Se lasa intr-un vas la temperatura camerei pana se inmoaie. Se pune apoi intr-un vas de inox, la foc minim, si se amesteca permanent cu o spatula de lemn sau ceramica. Se indeparteaza spuma rezultata in urma fierberii. In momentul in care lichidul devine foarte clar se indeparteaza vasul de pe foc, se strecoara pentru a indeparta rezidurile depuse pe fundul vasului, se depoziteaza in vase de sticla, lut sau ceramica, acoperite cat mai ermetic, la loc intunecat sau la frigider. Se consuma zilnic sau ocazional, in functie de necesitati (culinar, profilactic sau terapeutic).

 

Afectiuni ale aparatului respirator, pneumonii

Afectiuni virale ale aparatului respirator, raceli, gripe, pneumonie :

 

        Pentru tratarea afectiunilor aparatului respirator, care sunt tot mai frecvente in ultima vreme, incerc sa va dau cateva sfaturi utile in tratarea acestor afectiuni, care pot avea o evolutie foarte neplacuta. Sfatul meu este, ca in cazul in care boala escaladeaza rapid sa consultati un medic de specialitate, tratamentele prezentate mai jos fiind complementare tratamentului alopat prescris de catre medic.

     1. Efect antiinflamator : 2 parti Captalan, cate o parte Busuioc, Ciubotica Cucului, Isop, Tapasnic. Se amesteca intr-un bol de sticla, iar din amestecul de plante rezultat se pune o lingura la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 min si se lasa la racit. Se indulceste cu miere si se consuma 2-3 cani/zi.

     2. Efect espectorant, cand evolutia este cu secretii : Cimbrisor, Iarba Mare, Busuioc, Ciubotica Cucului, Tapasnic. Se amesteca in parti egale se face infuzie ca mai sus si se consuma 2-3 cani/zi.

     3. Cand evolutia este cu febra, se consuma macerat la rece (4 ore, o lingura de pulbere in 250 ml apa) oricare dintre plantele : Radacina de Brusture, Soc, Scoarta de Salcie

     4. Cand evolutia este cu tuse uscata, se consuma macerat la rece din amestecul in parti egale a plantelor : Radacina de Brusture, Radacina Nalba Mare, Seminte de Fenicul, Seminte de Anason.

      In plus se administreaza sublingual o lingurita rasa de pulbere de Lumanarica de 3 ori/zi, care are o actiune buna in curatarea de mucus a aparatului respirator si digestiv.

      Fructele ideale in aceste afectiuni sunt : perele, kivi si ananasul. Foarte benefice sunt si caisele (proaspete in sezon si uscate in restul anului), care au rol de protectie a plamanilor.

      Este foarte indicat consumul de supa de pui (dar numai zeama, fara carne), supa de radacinoase pasate (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel) usor sarate si calde.

      Se consuma Ceaiul Tibetan : se pune o lingurita de Scortisoara la o ceasca de apa fierbinte cu ½ lingurita de unt, optional se poate adauga si un praf de sare. Se bea cu paiul, pentru ca untul sa stea la suprafata (este gretos).

      In cazul in care se ia antibiotic, este obligatoriu administrarea de probiotice si a minim 2 l de apa/zi.

      Statul si somnul se vor face in locuri calde, invelit cu paturi pufoase si colorate, lucru care contribuie la echilibrare si vindecare.

      Observatie : este de retinut faptul ca, in MTC (Medicina Traditional Chineza) corespondentul emotional al Plamanului este tristetea sau durerea, precum si grijile excesive care pot duce la un deficit energetic al plamanilor, destabilizandu-I si astfel facandu-I foarte vulnerabili la boala. Axa de influenta este din ambele directii, astfel daca suntem sub presiunea unuia dintre sentimentele mai sus prezentate vom fi predispusi la afectiuni ale plamanilor, dar si o afectiune a Plamainilor va produce o stare emotionala specifica.

Tratarea Lipoamelor

Tratament Lipom

 

             Lipomul reprezinta o tumoare beligna, cu consistenta semidura, localizata la nivelul dermului. Lipoamele apar mai frecvent pe gat, umeri, in partea de sus a spatelui, pe fata interna a bratelor, pe fese. Pot ajunge uneori de marimea unui pumn sau chiar mai mari ; nu sunt durerosi, dar in functie de pozitionare, pot apasa pe organele din jur.

             Pentru tratarea acestora se pot folosi urmatoarele plante medicinale:

-       ANGHINARE (CYNARA SCOLYMUS) – se pune 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Se acopera pentru 15 min, apoi se strecoara. Se consuma intern 2-3 cani/zi, actiunea fiind de curatare a Ficatului si de eliminare a grasimilor din organism.

-       BRUSTURE (ARCTIUM LAPPA) – se pune cate o lingurita de radacina maruntita pentru fiecare 250 ml de apa si se lasa sa fiarba 10 min, apoi se strecoara. Se foloseste in comprese locale, iar intern se poate consuma 2-3 cani/zi.

-       LAMAI (CITRUS LIMON) – se stoarce sucul unei lamai. Coaja se marunteste cu un cutit si se pune la fiert in 250 ml apa pana se inmoaie. Dupa racire se strecoara si se amesteca cu sucul obtinut anterior. Se consuma indulcit cu miere toata cantitatea odata, dimineata. Actiunea este de a reduce colesterolul, a creste aportul de vitamin C in organism si de a reduce trigliceridele in exces.

-       SFECLA (BETULA VULGARIS) – se taie felii, sau se da pe razatoarea mare. Se aplica sub forma de cataplasme, acoperite cu un pansament si fixate cu banda de leucoplast. Se schimba la fiecare 24 de ore.

-       TATANEASA (SYNPHYTUM OFFICINALE) – se rade radacina de tataneasa pe razatoarea mare si se aplica cataplasma (ca mai sus), pe perioada noptii. Se poate utiliza si radacina fiarta sau tinctura de radacina de tataneasa.

-       VARZA (BRASSICA OLERACEA) – se striveste foaia de varza si se aplica peste lipom.

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.