Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Planul nutritional al grupei sanguine O1

Planul nutritional al grupei sanguine “O1”

(Vanatorul)

 

Caracteristici generale :

-       consummator de carne (Vanator)

-       tract digestiv puternic

-       sistem imunitar hiperactiv

-       se adapteaza greu la schimbarile dietetice si ale mediului inconjurator

-       rezistenta la stres o optine cel mai bine prin activitate fizica intensa

-       are nevoie de un metabolism eficient pentru a mentine greutatea optima si energia necesara.

 

 

·      Factorul principal de crestere in greutate pentru persoanele cu grupa sanguine “O1” este glutenul, care se gaseste in toate produsele de panificatie, lectina din gluten inhiband metabolizarea insulinei. Un alt factor care influenteaza cresterea in greutate este consumul anumitor tipuri de fasole si legume care contin lectine ce se depun in tesuturile musculare, facandu-le mai alkaline si mai putin “incarcate” pentru activitatea fizica. Al 3-lea factor care influenteaza cresterea in greutate (al celor cu grupa sanguine “O1) este tendinta de a prezenta nivel scazut al hormonilor tiroidieni (hipotiroidism), prin productia insuficienta de iod a glandelor.

 

Lista alimentelor :

 

1.   Carne :

-       benefice : vita, bivol, miel, oaie, vitel, caprioara, inima, ficat

-       neutre : pui, rata, potarniche, fazan, iepure, curcan, prepelita

-       de evitat ; costita, porc, gasca, sunca

 

2.    Fructe de mare : toate sunt benefice pentru grupa sanguine “01”

 

3.   Peste :

-       benefice : cod, hering, macrou, stiuca, somon, pastrav, scrumbie, calcan, sturion, biban dungat, galben sau alb, peste cu carne alba

-       neutre : ansoa, mourn alb, biban, crap, platica, midii, stiuca, rechin

-       de evitat : barracuda, somn, caviar, hering (in saramura), somon afumat, caracatita

 

4.   Branzeturi :

-       benefice : nu exista

-       neutre : unt, branza feta, branza de capra, mozzarella, branza de soia, lapte de soia

-       de evitat : blue cheese, lapte batut, camembert, cazeina, branza de vaci, branza topita, lapte de capra, branza telemea, branza de capra, kefir, parmezam, ricotta, zer, lapte integral, iaurt (toate tipurile)

 

5.    Uleiuri si grasimi :

-       benefice : ulei de in, ulei de masline

-       neutre : ulei de canola, ulei din ficat de cod, ulei de susan, ulei de floarea soarelui

-       de evitat : ulei de porumb, ulei de seminte de bumbac, ulei de arahide, ulei de sofran

 

6.   Nuci si seminte :

-       benefice : seminte de dovleac, nuci

-       neutre : migdale, unt de migdale, castane, alune, nuci americane, macadamia, nuci pecan, unt de susan, seminte de susan, unt de floaea soarelui, seminte de floarea soarelui

-       de evitat : nuci braziliene, acaju, litchi, arahide, unt de arahide, fistic, seminte de mac

 

7.   Cereale :

-       benefice : nu exista

-       neutre : fasole (verde, albe, boabe, rosie), mazare (verde, pastai), ora, hrisca, crema de orez, mei expandat, tarate de orez, orez expandat, faina de orz, hrisca, paste fainoase din anghinare, orez (brun, alb, salbatic), faina de orez, faina de secara, faina de secara alba

-       de evitat : fasole aramie, fasole mare, linte de casa, linte verde, linte rosie, fulgi de porumb, faina de porumb (malai), grau, faina de cartofi, tarate de ovaz, faina de ovaz, cereal combinate, grau macinat, tarate de grau, germeni de grau, faina de grau, faina de cus-cus, faina cu gluten, faina de grau germinat, faina de ovaz, taitei, paste fainoase de gris, faina graham, faina alba, faina de grau integral

 

8.   Produse de panificatie :

-       benefice : nu exista

-       neutre : paine neagra de orez, paine fara gluten, lipie, mei, prajituri de orez, paine de secara 100%, fulgi de secara, paine din faina de soia, paine de secara alba

-       de evitat : covrigi din grau, briose din porumb, grau arnaut, piane hiperproteica, piane poli-cerealiera, paine de grau germinat, produse din tarate de grau, paine din grau integral

 

9.   Legume :

-       benefice : anghinare (domestica, de Ierusalim), Frunze de sfecla, cicoare, papadie, usturoi, hrean, brocolii, guile, laptuca, ceapa rosie, ceapa spaniola, nap, alge marine, ceapa galbena, patrunjel, pastrnac, ardei rosi, cartofi dulci, dovleac, spanac, sfecla, ridichii

-       neutre : sparanghel, muguri de bambus, sfecla, chimen, morcovi, telina, coriandru, castravete, marar, andive, chimen dulce, ghimbir, laptuci, fasole lima, ciuperci, masline verzi, ceapa verde, ardei verde, ardei galben, nap, praz, dovlecel (foarte timpuriu), tofu, rosii, castanet de apa, zucchini

-       de evitat : avocado, varza (chinezeasca, rosie, alba), conopida, porumb (alb, galben), vinete, ciuperci domestice, mustar, masline (negre, grecesti, spaniole), cartofi (rosi, albi), muguri de lucerne, varza de bruxelles

 

10.                 Fructe si sucuri din fructe :

-       benefice : smochine uscate, smochine proaspete, prune (negre, verzi, rosi, uscate)

-       neutre : mere, caise, banana, affine, cirese, merisor, stafide (negre, rosi), curmale rosi, agrise, greapefruit, struguri (negri, verzi, rosi), guave, kivi, lamai, mango, pepene (toate tipurile), nectarine, papaya, piersici, pere, curmale, ananas, rodi, stafide, zmeura

-       de evitat : mure, nuca de cocos, pepene cantalup, portocale, rubarba, mandarine, capsuni

 

11.                 Mirodenii si condimente :

-       benefice : roscova, curry, varec, patrunjel, ardei rosu, sofran de india

-       neutre : agar, cuisoare, extract de migdale, anason, busuioc, dafin, nucsoara, arpagic, ciocolata, coriandru, chimion, marar, usturoi, miere, rean, menta, mustar (uscat), piper boabe, boia de ardei, rozmarin, salvie, sare, cimbru, sos de soia, zahar brun si alb, tarhon, ardei iute

-       de evitat : capere, scortisoara, vanilie, amidon de porumb, sirop de porumb, nucsoara, piper alb si negru macinat, otet de cedru sau de mere, otet balsamic, otet de vin rosu, otet alb

 

12.                 Ceaiuri de plante :

-       benefice : ardei rosu, studenita, papadie, ghimbir, hamei, tei, dude, patrunjel, menta, macese, ulm

-       neutre : paducel, voronic, radacina de lemn dulce, lumanarica, frunza de zmeura, salvie, gura lupului, menta, thimian, valeriana, verbena, mestacan alb, coaja de stejar alb, coada soricelului

-       de evitat : lucerne, aloe, brusture, piciorul manzului, matasea porumbului, echinaceea, gentiana, trifoi rosu, rubarba, iarba sfantului Ioan, traista ciobanului, frunza de capsun, stevie galbena

 

13.                 Bauturi :

-       benefice : sifon

-       neutre : bere, ceai verde, vin (rosu, alb)

-       de evitat : cafea (normal si decofeinizata), bauturi distillate, ceai negru, bauturi carbogazoase (cola, pepsi, Fanta, sprite, etc), sifon dietetic

 

 

   Cei cu grupa sanguine O1, trebuie sa faca exercitiu fizic zilnic, efort fizic de tip intens, organismal fiind unul conceput si programat genetic pentru exercitiu fizic de anduranta (acestia poarta o memorie genetica de rezistenta, putere, indrazneala, intuitie si optimism inascut). Lipsa exercitiului fizic va duce inevitabil la dereglari metabolice si supraponderalitate, alterand astfel echilibrul fiziologic al organismului, ceea ce va duce la aparitia afectiunilor (bolilor). Acestora, le este indicate munca activa, nu cea statica (de birou), iar in cazul in care au o munca statica, cu atat mai mult trebuie sa se motiveze pentru a afectua exercitiu fizic zilnic.

Gheea (Untul Clarifiat)

GHEEA

 

              Gheea, sau cum este cunoscut de catre europeni : Untul Clarifiat, este un excelent aliment dar si un veritabil medicament, fiind foarte apreciat si utilizat in Medicina Traditional Indiana – AYURVEDA. Conform scrierilor vechi, Gheea are o aplicabilitate in zona asiatica de peste 5000 de ani. Datorita proprietatilor sale nutritive dar si terapeutice, face ca Gheea sa fie clasata mult superior untului obisnuit, Prin aducerea sa in Europa si descoperirea calitatilor culinare excelente, face ca Gheea sa fie utilizat cu succes in multe din bucatariile europene cu prestigiu, astfel multe din delicioasele retete apartinand bucatariei franceze, utilizeaza ca ingredient principal Gheea.

             O proprietate foarte importanta a Gheei este aceea ca nu rancezeste, ne avand practic termen de valabilitate. In asramurile ayurvedice traditionale, exista chiar o traditie de a lasa gheea din generatie in generatie, fiecare casta ayurvedica fiind cu atat mai renumita cu cat avea o cantitate mai mare de ghee si cu o vechime mai mare.

             Ca si calitati terapeutice voi enumera cateva din multitudinea de utilizari :

-       medicina ayurvedica spune ca “hraneste toate tesuturile si organele” fiind folosit nu numai in scop terapeutic, ci si in scop profilactic ;

-       este un bun tonic pentru organism, are efect regenerator (folosit impotriva imbatranirii), un excelent aliment nutritiv (textele ayurvedice il recomanda in starile de boala, ca unic aliment ingerat) ;

-       utilizat in combaterea colesterolului rau (LDL), in cazul anemiilor ;

-       normalizeaza aciditatea gastrica, scazand hiperaciditatea (bun in cazul afectiunilor gastro-intestinale), normalizeaza funciile hepatice si biliare ;

-       benefic in afectiunile aparatului respirator (tuse seaca sau cu expectoratii, raceli, gripe, pneumonii, bronsite, astm) ;

-       poate fi utilizat cu succes in afectiunile pieli, prin aplicare directa sau sub forma de “baza” in prepararea cremelor ;

-       in cazul insomniilor, se poate administra prin adaugarea unei lingurite de ghee in lapte sau ceai cald, consumandu-se cu  inghitituri mici, o cana inainte de culcare ;

Metoda de preparare :

              Se utilizeaza unt cat mai gras. Se lasa intr-un vas la temperatura camerei pana se inmoaie. Se pune apoi intr-un vas de inox, la foc minim, si se amesteca permanent cu o spatula de lemn sau ceramica. Se indeparteaza spuma rezultata in urma fierberii. In momentul in care lichidul devine foarte clar se indeparteaza vasul de pe foc, se strecoara pentru a indeparta rezidurile depuse pe fundul vasului, se depoziteaza in vase de sticla, lut sau ceramica, acoperite cat mai ermetic, la loc intunecat sau la frigider. Se consuma zilnic sau ocazional, in functie de necesitati (culinar, profilactic sau terapeutic).

 

Afectiuni ale aparatului respirator, pneumonii

Afectiuni virale ale aparatului respirator, raceli, gripe, pneumonie :

 

        Pentru tratarea afectiunilor aparatului respirator, care sunt tot mai frecvente in ultima vreme, incerc sa va dau cateva sfaturi utile in tratarea acestor afectiuni, care pot avea o evolutie foarte neplacuta. Sfatul meu este, ca in cazul in care boala escaladeaza rapid sa consultati un medic de specialitate, tratamentele prezentate mai jos fiind complementare tratamentului alopat prescris de catre medic.

     1. Efect antiinflamator : 2 parti Captalan, cate o parte Busuioc, Ciubotica Cucului, Isop, Tapasnic. Se amesteca intr-un bol de sticla, iar din amestecul de plante rezultat se pune o lingura la 250 ml apa clocotita, se acopera 15 min si se lasa la racit. Se indulceste cu miere si se consuma 2-3 cani/zi.

     2. Efect espectorant, cand evolutia este cu secretii : Cimbrisor, Iarba Mare, Busuioc, Ciubotica Cucului, Tapasnic. Se amesteca in parti egale se face infuzie ca mai sus si se consuma 2-3 cani/zi.

     3. Cand evolutia este cu febra, se consuma macerat la rece (4 ore, o lingura de pulbere in 250 ml apa) oricare dintre plantele : Radacina de Brusture, Soc, Scoarta de Salcie

     4. Cand evolutia este cu tuse uscata, se consuma macerat la rece din amestecul in parti egale a plantelor : Radacina de Brusture, Radacina Nalba Mare, Seminte de Fenicul, Seminte de Anason.

      In plus se administreaza sublingual o lingurita rasa de pulbere de Lumanarica de 3 ori/zi, care are o actiune buna in curatarea de mucus a aparatului respirator si digestiv.

      Fructele ideale in aceste afectiuni sunt : perele, kivi si ananasul. Foarte benefice sunt si caisele (proaspete in sezon si uscate in restul anului), care au rol de protectie a plamanilor.

      Este foarte indicat consumul de supa de pui (dar numai zeama, fara carne), supa de radacinoase pasate (morcovi, telina, pastarnac, patrunjel) usor sarate si calde.

      Se consuma Ceaiul Tibetan : se pune o lingurita de Scortisoara la o ceasca de apa fierbinte cu ½ lingurita de unt, optional se poate adauga si un praf de sare. Se bea cu paiul, pentru ca untul sa stea la suprafata (este gretos).

      In cazul in care se ia antibiotic, este obligatoriu administrarea de probiotice si a minim 2 l de apa/zi.

      Statul si somnul se vor face in locuri calde, invelit cu paturi pufoase si colorate, lucru care contribuie la echilibrare si vindecare.

      Observatie : este de retinut faptul ca, in MTC (Medicina Traditional Chineza) corespondentul emotional al Plamanului este tristetea sau durerea, precum si grijile excesive care pot duce la un deficit energetic al plamanilor, destabilizandu-I si astfel facandu-I foarte vulnerabili la boala. Axa de influenta este din ambele directii, astfel daca suntem sub presiunea unuia dintre sentimentele mai sus prezentate vom fi predispusi la afectiuni ale plamanilor, dar si o afectiune a Plamainilor va produce o stare emotionala specifica.

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.