Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

Acupunctura in afectarea SNC

Acupunctura repara nervii afectati.

 

       Descoperirile publicate in urma cercetarilor de regenerare neuronala demonstreaza ca acupunctura actioneaza benefic asupra nervilor motori afectati de la nivelul membrelor inferioare si superioare. Testele de Electromiografie privind conducerea stimulului nervos la pacientii care au suferit de afectiuni ale sistemului nervos, au avut “un raspuns efficient” la 80 % dintre cei care au participat la studiu. La nivelul membrului superior, electromiografia a confirmat faptul ca, acupunctura inbunatateste in mod semnificativ viteza de conducere a nervului si promoveaza refacerea amptitudinii optime.

      Actionarea anumitor puncte de acupunctura a dus la un bun raspuns clinic si la o excelenta rată de refacere functionala a subiectilor. Folosind doar punctele de acupunctura locale, pacientii au avut o rată efectivă de 38,5%. Prin adăugarea unor puncte de acupunctura la meridianul Du, în plus față de punctele de acupunctura locale, rata efectivă a sărit la 80%.

       Meridianul Du Mai este canal energetic compus din 28 de puncte de acupunctura primare, plus puncte suplimentare. Multe dintre punctele de acupunctură ale meridianului Du se află pe linia mediană a spatelui sub apofizele spinoase ale vertebrelor. În medicina tradițională chineză (TCM), aplicarea punctelor de acupunctura la meridianul Du (Vasul Guvernator) sunt utilizate pentru tratamentul multor afecțiuni, inclusiv ale coloanei vertebrale și ale creierului, vertij (senzație de amorțeală, tremor, boli febrile, și infertilitate).

      Cercetarile publicate confirma rolul semnificativ al meridianului Du in tratamentul leziunilor nervoase. Electroacupunctura a fost aplicat la membrelor superioare și inferioare, la o rată de o dată pe zi, de cinci ori pe săptămână pentru un total de șase săptămâni. Numărul total de tratamente de acupunctura a fost de 30 de sesiuni per pacient.      Cercetatorii au concluzionat: "Rezultatele noastre indică faptul că meridianul Du și punctele de acupunctura locale ale meridianelor utilizate simultan promoveza repararea funcțională după leziuni ale nervilor periferice."

 

           Punctele de acupunctura utilizate în studiu au fost alese dupa doua protocale diferite de acupunctura, unul pentru membrele superioare și unul pentru membrele inferioare. Superior, acupunctura la nivelul membrelor prescriere punctele locale la nivelul nervului afectat plus urmatoarele puncte de la nivelul meridianului Du :

       - Baihui (DU.20)

       - Fengfu (DU.16)

       - Dazhui (DU.14)

       - Shenzhu (DU.12)

          La nivelul membrului inferior se vor utiliza punctele specifice nervului afectat plus punctele apartinand meridianului Du :

       - Jizhong (DU.6)

       - Mingmen (DU.4)

       - Yaoyangguan (DU.3)

       - Yaoshu (DU.2)

 

        Punctele de acupunctură locale utilizate în studiu au fost alese pe zona leziunii nervoase, astfel :

1.           Leziuni ale nervului Radial au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctură :

- Jianyu (Li.15)

        - Binao (Li.14)

        - Quchi (Li.11)

        - Hegu (Li.4)

        - Yangxi (Li.5)

 

2.     Leziuni ale nervului Ulnar au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctura :

       - Qingling (He.2)

       - Xiaohai (Si.8)

       - Zhizheng (Si.7)

       - Wangu (Si.4)

       - Houxi (Si.3)

 

3.     Leziuni ale nervului Median au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctura :

       - Quiz (P.3)

       - Daling (P.7)

       - Neiguan (P.6)

       - Laogong (P.8)

 

4.     Leziuni ale nervului Peronier au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctură :

       - Yanglingquan (Gb.34)

       - Guangming (Gb.37)

       - Xuanzhong (Gb.39)

       - Qiu Xu (Gb.40)

 

5.     Leziuni ale nervului Tibial au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctura :

       - Yinlingquan (Sp.9)

       - Sanyinjiao (Sp.6)

       - Diji (Sp.8)

       - Lougu (Sp.7)

 

6.     Leziuni ale nervului Sciatic au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctură :

       - Huantiao (Gb.30)

       - Ciliao (Bl.32)

       - Zhibian (Bl.54)

       - Yanglingquan (Gb.34)

       - Weizhong (Bl.40)

       - Xuanzhong (Gb.39)

 

7.     Leziunile ale Plexului Brahial au fost tratate cu următoarele puncte de acupunctură :

       - Jianyu (Li.15)

       - Binao (Li.14)

       - Quchi (Li.11)

       - Waiguan (Sj.5)

       - Baxie (M-UE-22)

 

        Acele de acupunctura au fost 0,35 x 25 mm și au fost aplicate la o adâncime de aproximativ 1 cun la fiecare acupoint. Acupunctura manuala a fost aplicat pentru a obține un răspuns, urmată de aplicarea electro-acupuncturii cu o undă între 2 - 100 Hz. Intensitatea a fost setată la un nivel de toleranță a pacientului, la nivelul punctelor de pe meridianul Du.

        Cercetatorii au observat ca leziunile nervoase afecteaza micromediul metabolic. Citand un exemplu, au luat act de faptul că, leziunile nervoase ale nervului sciatic reduc activitatea acetilcolinesterazei în zona lombara in micromediul măduvei spinării. Acest lucru duce la moartea celulelor neuronale împiedicând astfel repararea nervilor. Cercetatorii au observat ca acupunctura contracareaza acest efect invocând faptul că aceasta crește cu succes "expresia acetilcolinesterazei in tesutul maduvei spinarii dupa leziuni ale nervilor periferici." Ca rezultat, cercetatorii sugereaza ca acest lucru ar putea fi un mecanism important prin care acupunctura promovează vindecarea nervilor periferici.

 

Referinţă:

Gh, El, Ruan Jw, Zeng Ys, X. Zhou, Y. Ding, și Zhou Gh. "Imbunatatirea in selectia punctelor de acupunctura pentru acupunctura nervilor din jurul leziunii” ; “Electro-acupunctura Vasului Guvernator cu Acupunctele Meridianelor Locale" ; “Cercetarea Regenerarii Neuronale” 10, nr. 1 (2015): 128.

 

 

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.