Terapii Complementare Mixte

TERAPII COMPLEMENTARE, MEDICINA ALTERNATIVA

header_img

MTC si plantele medicinale

MTC si plantele medicinale

 

        Farmacopeea traditional chineza clasifica plantele medicinale in 5 mari familii, dupa cele 5 elemente (sau savori) cunoscute din teoria acupuncturii.

        Nguyen Van Nghi (1909 – 1999), celebru medic vietnamez, promotor al Medicinei Traditional Chineze si autor al peste 60 de carti si peste 200 de lucrari de specialitate, distinge 16 grupe, dupa cum urmeaza :

-       dezinfiltrante, sau medicamente anti-vant

-       anti-caldura

-       anti-vrig

-       medicamnte pentru energie

-       medicamente pentru sange

-       tonice

-       vomitive

-       purgative

-       deshidratante

-       anti umiditate

-       anti tussive si mucolitice

-       pentru reanimare

-       tranchilizante si anti-comitiale

-       anti-esapante

-       eupeptice

-       anti-parazitare si de uz extern

 

            Clasificarea corespunde de asemenea celor 8 reguli fundamentale de tratament in acupunctura : 1. Sudoricatie; 2.Vomificatie; 3.Purgatie; 4.Regularizare; 5. Calorificatie; 6.Purificatie; 7.Tonificatie; 8.Dispersie.

            Ca forme de utilizare a plantelor, se pot cita : decocturile, siropurile, comprimatele (indeosebi pentru principiile sub forma de esente care se pierd in decoct), pudrele, plasturii, lotiunile, cremele, plantele pentru baie, tincturile, ovulele, fumigatiile (arderea plantei pentru a produce fum), moxa, etc.

            Voi prezenta in continuare plantele indicate in functie de afectiunile existente, clasificate pe tipuri de dezechilibre.

 

 

1.   TONIFIANTE ALE ENERGIEI.

      Sunt remedii care se adreseaza global energiei organismului. Acestea nu se prescriu in prima faza de evolutie a bolii acute, ci in perioada de covalescenta si in bolile cronice.

Simptomele de slabire a energiei generale a organismului sunt : fatigabilitatea, stare generala nesatisfacatoare, transpiratia si dispneea la eforturi mici, semnele de scadere a vitalitatii, ptozele viscerale.

     In scaderea globala a energiei organismului erau invocate indeosebi functiile Pulmon si Splina-Pancreas. De aceea remediul fitoterapic trebuie sa se adreseze in principal acestor functii.

-       RADIX GINSENG este considerat a fi remedial esential in tonifierea energiei organismului. Se considera ca tonifica energia Plamanului, a Sangelui, intareste “Poarta Vietii” actionand asupra energiei sexuale, consolideaza energia de aparare Wei care protejeaza organismal impotriva noxelor externe. De aici si actiunea sa preventiva. Este indicat in stari astenice, scaderea ponderala cu fatigabilitate, anemie, diabet, anxietate, anguasa, tulburari de dinamica sexuala, tulburari de vedere in sensul scaderii acuatetii vizuale, tulburari de memorie, reducerea capacitatii intelectuale. Se poate prescrie singur sau in combinatii cu alte remedii. Intra in component a peste 60 de combinatii. Se administreaza sub forma de capsule sau pulbere, 1-3 g de 3 ori/zi, pe durata variabila de la 3 luni la un an sau continuu.

 

-       RADIX ASTRAGALI  actioneaza pe Plaman si Splina-Pancreas. Tonifica indeosebi energia defensiva Wei a organismului. Este indicat in slabirea functiei de aparare a organismului (raceli frecvente, furuncule si abcese repetate). Se prescriu 5-10 g/ zi.

 

-       RHIZOMA ATRAETYLODIS ALBA actioneaza pe Stomac si Splina-Pancreas, tonifiind energia acestora. Este indicat in vidul de Splina-Pancreas, cu diaree, edeme, in stari de plenitudine abdominala. Se recomanda 5-10 g/zi.

 

-       RADIX GLYEYRRHIZAE actioneaza pe toate cele 12 meridiane principale armonizandu-le. Se recomanda 2-10 g/zi.

 

Voi continua in publicatiile viitoare cu continuarea clasificarii.

 

Arhivă

Link1 | Login | Link3

Copyright © 2013 Terapii Complementare Mixte. All Rights Reserved.